Κατσαρολάκι

Γλώσσα με λευκή σάλτσα!

ΓΛΩΣΣΑ ΣΩΤΕ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΚΡΑΤΙΝΕ
Υλικά (για 4 μερίδες):
Για τη γλώσσα:
  • 750 gr. γλώσσα φιλέτο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5 μανιτάρια λευκά σε φετάκια
  • 1/3 φλ. βότκα
  • 150 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • Άνιθος ξερός
  • Εστραγκόν
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για τις πατατες:

  • 500 gr. πατάτες σε ροδέλες
  • 150 gr. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. κρασί ροζέ
  • Πιπέρι άσπρο
  • Μουστάρδα σε σκόνη
  • Κουρκουμάς
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 4-5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση:
  1. Για τη γλώσσα: Αλατοπιπερώνω το ψάρι, πασπαλίζω με τον άνιθο και το εστραγκόν. Αλατοπιπερώνω και τα μανιτάρια χωριστά. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα φιλέτα της γλώσσας για 2′ περίπου από κάθε πλευρά (ανάλογα το πάχος). Τα αφαιρώ και προσθέτω το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τα σοτάρω για λίγο και προσθέτω τα κρεμμύδια. Μόλις σοταριστούν όλα καλά, προσθέτω το ψάρι και αμέσως σβήνω με τη βότκα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 2′) προσθέτω την κρέμα γάλακτος και βράζω μέχρι να δέσει για 4′-5′.
  2. Για τις πατατες: Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά σε ταψί εκτός από την παρμεζάνα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 30′ (προσθέτω και ανάλογο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Έπειτα πασπαλίζω με την παρμεζάνα και ψήνω για ακόμα 10′ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
  3. Σερβίρω λίγες πατάτες με τη σάλτσα τους και τοποθετώ επάνω ένα κομμάτι γλώσσας μαζί με τη δική της σάλτσα. Αν θέλω πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Το ίδιο φαγητό μπορείτε να το φτιάξετε και με πέρκα ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο ψάρι.

Στέλλα Μπίζιου, Ιχθοπωλείο-Δημοτική Αγορά Τρικάλων

Back to top button