KidsnewsSocial

Η Αργιθέα εκπέμπει SOS

Ολική καταστροφή σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς – Αναγκαία η άμεση επέμβαση ειδικών δυνάμεων για απεγκλωβισμούς, τροφοδοσίες και τη δημιουργία βασικών υποδομών

[divider]

Από www.trikalaerevna.gr

Τα καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους τον νομό Καρδίτσας βυθισμένο στη λάσπη, με ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες ζημιές . Κι αν στα πεδινά υπάρχει μία σχετική πρόσβαση, στην Ανατολική Αργιθέα, που είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη καταστροφή, δεν υπήρχε καμία ουσιαστική παρέμβαση. Η καταγραφή των ζημιών συνοψίζεται σε μία και μόνο έκφραση: Ολική καταστροφή.

Από την πρώτη στιγμή κόπηκε κάθε δυνατή επικοινωνία. Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής, προσπαθούν μέσα στην απόλυτη κατάρρευση να βρούνε τρόπους διαφυγής στην ουσία, για τους κατοίκους των χωριών της περιοχής. Όπως περιέγραψε ο δήμαρχος έχει καταστραφεί ολοσχερώς το οδικό δίκτυο και τα γεφύρια, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Που σημαίνει ότι οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χωριά τους μιας και δεν μπορούν ούτε να κινηθούν τοπικά, ούτε να κατευθυνθούν είτε προς  Μουζάκι είτε και προς Άρτα. Μένουν στα σπίτια τους που σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί ζημιές επίσης, χωρίς νερό και ρεύμα από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Ακόμη παραμένει αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις η επικοινωνία που σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι σε κίνδυνο.

Μόνη ελπίδα, από την πλευρά της Π.Ε. Τρικάλων προς τη Γκρόπα κι έναν δασικό δρόμο που μετά από ανταπόκριση του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Μιχαλάκη, γίνεται προσπάθεια να μείνει ανοιχτός με την αισιοδοξία ότι μπορεί να αποτελέσει έξοδο κινδύνου και δίαυλος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι και τέσσερις μέρες μετά τα όσα προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, δεν έχει υπάρξει καμία στην ουσία πρόοδος προσέγγισης αλλά και βοήθειας σε μια περιοχή που παραμένει σε έκτακτη ανάγκη. Κάποια μηχανήματα που έχουν διατεθεί για διάνοιξη δρόμων, είναι ελάχιστα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Ο στρατός μοιάζει να είναι ο μόνος που διαθέτει τα εναέρια και επίγεια μέσα για να μπορέσει να δώσει διέξοδο σε αυτόν τον κόσμο και να δημιουργήσει σε πρώτη φάση υποτυπώδη ασφαλή περάσματα. Ωστόσο, κανένα βήμα δεν είχε γίνει στην κατεύθυνση αυτή από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών μέχρι τώρα.

Δυστυχώς, η αδυναμία επικοινωνίας είναι καθολική. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπελαστεί το όποιο γραφειοκρατικό πρωτόκολλο. Η περιοχή της Αγριθέας των Αγράφων είναι κυριολεκτικά στο έλεος και πραγματικά δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε τι θα συμβεί αν άμεσα δεν βρεθεί μια λύση από πλευράς της πολιτείας.

Back to top button