Φύγαμε εκδρομή!

Η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας σε ένα από τα πιο όμορφα κεφαλοχώρια !

Πρόκειται για την περίφημη και πλουσιότατη βιβλιοθήκη της Δημητσάνας που ιδρύθηκε το 1764 από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο. Κατά την Τουρκοκρατία συγκαταλεγόταν μεταξύ των τεσσάρων βιβλιοθηκών που υπήρχαν στην Ελλάδα και περιείχε 5.000 τόμους.

Από τους παλιούς τόμους της σήμερα διασώζονται 700 περίπου. Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει ανασυγκροτηθεί και τα βιβλία της υπολογίζονται σε 15.000 τόμους. Περιλαμβάνει χειρόγραφους κώδικες, παλαιότυπα βιβλία του 16ου αιώνα και πλούσιο ιστορικό αρχείο.

Στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου (1845) στη θέση της Σχολής Δημητσάνης, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Το κτίριο συνδυάζει στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της ορεινής Αρκαδίας.

enallaktikos-gr-arxaioteri-vivliothiki-ellada

Από το 1764 είχε μεταφερθεί σε αυτήν η βιβλιοθήκη της Μονής Φιλοσόφου και λειτούργησε σαν ιερατική σχολή. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αποφοίτησαν πολλοί ιεράρχες από αυτήν, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’. Ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης καταστράφηκε, όταν τα βιβλία της χρησιμοποιήθηκαν σαν χαρτί για να κατασκευασθούν φυσέκια κατά την επανάσταση του 1821.

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχει και η σέλα του οπλαρχηγού Παπαφλέσσα, έγγραφα του αγώνα και η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το αριστερό τμήμα του κτιρίου στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο της Δημητσάνας.

enallaktikos-gr-arxaioteri-vivliothiki-ellada

Back to top button