Υγεία

Ξαναγίνονται τοκετοί …στο σπίτι και στα Τρίκαλα

Ήδη στη Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο), έχουν πραγματοποιηθεί γεννήσεις παιδιών στο σπίτι, με ομαλή την εξέλιξή τους, μετά από επιλογή των εγκύων, έχοντας στο πλευρό τους επαγγελματίες μαίες.

Υπερβολικά μεγάλο αριθμό τοκετών με καισαρική τομή, με ποσοστά που φτάνουν στο 50% περίπου του συνολικού αριθμού των γεννήσεων, παρατηρεί στην Ελλάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης και επιτάσσει να μπει …φρένο!

Μάλιστα η χώρα μας, από πέρυσι, είναι υπό επιτήρηση…

Αυτή είναι μια πραγματικότητα στους προγραμματισμένους τοκετούς με καισαρική, για λόγους ευκολίας, ασφάλειας και οικονομικούς καθώς η καισαρική τομή κοστίζει περισσότερο από τον φυσιολογικό τοκετό.

Απέναντι σ’ αυτή την πρακτική έρχεται ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα, ενάντια στην «εμπορευματοποίηση» της γέννας, με πρόταση: «φυσιολογικός τοκετός στην ώρα του και στο σπίτι».

Μια πρόταση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε μεγάλες πόλεις κυρίως της Ελλάδας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με τη Λάρισα να δημιουργεί τα τελευταία χρόνια έναν πυρήνα ένθερμων υποστηρικτών, από επαγγελματίες υγείας, πτυχιούχους τμημάτων μαιευτικής (ΤΕΙ), αλλά και γυναίκες που επιλέγουν αυτή την οδό για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους.

Ήδη στη Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο), έχουν πραγματοποιηθεί γεννήσεις παιδιών στο σπίτι, με ομαλή την εξέλιξή τους, μετά από επιλογή των εγκύων, έχοντας στο πλευρό τους επαγγελματίες μαίες.

«Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ο κύκλος της εγκυμοσύνης μια γυναίκας ορίζεται στις 40 εβδομάδες. Βάσει αυτού, ο τοκετός δεν προγραμματίζεται, έρχεται στη ώρα του και έτσι πρέπει να πράξουμε, χωρίς να βιάζουμε να γίνει η γέννα ενός παιδιού…» υποστηρίζει στην «Ε», η μαία Αγγελική Κωσταρέλου, απόφοιτος του τμήματος Μαιευτικής του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, υπέρμαχος των φυσιολογικών τοκετών στο σπίτι.

Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα, δηλώνει: «Μια γυναίκα έχει εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων να γεννήσει φυσιολογικά, με τον τρόπο που είμαστε προορισμένοι να γεννήσουμε. Αντίθετα στη χώρα μας, φαίνεται ότι προτιμούνται οι καισαρικές τομές και οι προγραμματισμένοι τοκετοί με αναγκαστική πρόκληση πόνων. Έτσι δίνουμε χρονικό περιορισμό στη γέννα, στον οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σώμα της γυναίκας, αλλά και το έμβρυο φυσιολογικά, καθώς στην ουσία βιάζουμε μια κατάσταση με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην ομαλή εξέλιξη της υγείας της μάνας και του παιδιού…

Το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, είναι παράξενο… Δεν μπορεί πάνω από τις μισές γυναίκες στην Ελλάδα να έχουν παθολογικά προβλήματα και να μην μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά!

Θεωρώ ότι δεν αφήνουν τις γυναίκες να γεννήσουν φυσιολογικά!

Σήμερα βάσει του συστήματος που έχει παγιωθεί στους τοκετούς στη χώρα μας, μια γυναίκα πρέπει ακόμη και να διαπραγματευτεί για να πάρει αγκαλιά το νεογέννητο μωρό της ώστε να έχει άμεση επαφή μετά τη γέννα.

Η αγκαλιά της μάνας, τη στιγμή που θα βγει το μωρό, είναι η καλύτερη θερμοκοιτίδα στον κόσμο και της αφαιρούν αυτό το δικαίωμα….

Επίσης το μωράκι στην άμεση επαφή με τη μητέρα του, αναπτύσσει καλύτερο μηχανισμό άμυνας στο ανοσοποιητικό του σύστημα…».

ΤΟΚΕΤΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η κ. Κωσταρέλου, αναφέρει ότι στη Θεσσαλία, τα τελευταία χρόνια, έχει βοηθήσει γυναίκες που επέλεξαν να γεννήσουν στο σπίτι τους.

Κάποιες από αυτές γεννούσαν το πρώτο παιδί τους και άλλες το δεύτερο ή και το τρίτο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις, αφορούν γυναίκες που φέρνουν στη ζωή το δεύτερο παιδί τους, αρνούμενες να περάσουν ξανά τη διαδικασία του τοκετού στο χειρουργικό κρεβάτι ενός νοσοκομείου ή μιας κλινικής.

Επίσης μεγάλο είναι το ποσοστό γυναικών που έχει γεννήσει το πρώτο παιδί με καισαρική τομή και επιθυμεί το δεύτερο να το γεννήσει φυσιολογικά.

Γενικά υπάρχει η τάση οι γυναίκες να επιθυμούν να βιώσουν φυσιολογικά και χωρίς νάρκωση, τη γέννα του παιδιού τους.

Βέβαια όπως τονίζει η κ. Κωσταρέλου, επειδή έχει παγιωθεί το σύστημα γεννήσεων σε μαιευτικές κλινικές, με τον μαιευτήρα να έχει «τα ηνία» την όλης διαδικασίας, είναι δύσκολο να πειστεί μια γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι της, με τη βοήθειας της μαίας, η οποία επίσης έχει εξειδικευμένες γνώσεις.

Εκφράζονται φόβοι για το απρόβλεπτο…

Για παράδειγμα σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα, αν θα είναι δυνατό το Κρατικό Νοσοκομείο να αντεπεξέλθει και να στείλει ασθενοφόρο, αν θα υπάρχει εκείνη την ώρα διαθέσιμος γιατρός …κ.α.

«Στην Ελλάδα, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορείς να διασφαλίσεις την στήριξη του κρατικού μηχανισμού, σε αντίθεση βέβαια με το εξωτερικό που αναγνωρίζουν το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει να γεννήσει στο σπίτι και τη στηρίζουν ανά πάσα στιγμή με άριστη οργάνωση σε τέτοιες καταστάσεις. Το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν ευνοεί τη γέννα στο σπίτι», υποστηρίζει η κ. Κωσταρέλου.

Δηλώνει επίσης: «Οι μαιευτήρες …πολεμούν τις γεννήσεις στο σπίτι».

Να σημειωθεί ότι οι μαίες στη χώρας έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα να παρέχουν ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στην έγκυο, επίτοκο, λεχώνα και στο νεογέννητο στο Νοσοκομείου ή στο σπίτι.

Παράλληλα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων, έκδοσης πιστοποιητικού γέννησης (δήλωση) σε περίπτωση εκτέλεσης τοκετού από την ίδια.

Επίσης με τον τοκετό στο σπίτι αναγνωρίζονται από τους κρατικούς ασφαλιστικούς φορείς όλες οι παροχές επιδομάτων που δικαιούται η μητέρα.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ

Το ποσοστό των καισαρικών τομών επί του συνολικού αριθμού των γεννήσεων στην Ελλάδα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, καταγράφει έκθεση (του 2016) του Π.Ο.Υ., αναφέροντας επίσης ότι:

«με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια των ασθενών, την ποιότητα της φροντίδας, την οικονομική προστασία των νοικοκυριών και την αποτελεσματικότητα στη χρήση των πόρων του συστήματος υγείας.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει τη δέσμευσή της για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου με σκοπό τον περιορισμό του αριθμού των περιττών καισαρικών τομών…».

Από τον Ιανουάριο του 2016, ο Π.Ο.Υ. Ευρώπης, έχει ξεκινήσει μία νέα πρωτοβουλία συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας με χρηματοδοτική στήριξη από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δράση ονομάζεται «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Καθολικής Κάλυψης και Πρόσβασης στην Υγεία» και έχει ως στόχο την παροχή της αναγκαίας τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή του πενταετούς σχεδίου μεταρρύθμισης του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ο ελληνικός τομέας υγείας πέρα από τη λιτότητα: Τα 100 σημεία δράσης για την καθολική κάλυψη» και του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η δράση SCUC βρίσκεται πλέον στη δεύτερη φάση (SCUC2), και ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η συγκριτικά αυξημένη τάση των καισαρικών τομών.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ εδώ

Back to top button