Φύγαμε εκδρομή!

Παίρνουμε τα βουνά και αγγίζουμε τα σύννεφα στους Καλαρρύτες!

Χτισμένο στο χείλος απότομης χαράδρας . Από το 1992 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο. Ένα Πέτρινο στολίδι με μοναδική ομορφιά. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία ταβέρνες μαγαζιά οπού μπορείτε να βρείτε επάργυρες κατασκευές ,ξυλόγλυπτα, λικέρ κ.α.

Περπατήστε μέσα στον οικισμό –τα αυτοκίνητα απαγορεύονται–, χαζέψτε τα σπίτια με τις σκεπές από σχιστόλιθο και τις ωραίες κρήνες (Γκούρας, Νέσση, Μπάλτας κ.ά.). Στην πλατεία επισκεφτείτε το σπίτι-μουσείο της οικογένειας Μουσαφίρη  και στο σχολείο το Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας, αν και τα εκθέματα είναι ελάχιστα (ζητήστε στο καφενείο Άκανθος να σας ανοίξουν).

 

Σίγουρα αξίζει να δείτε τον ναό του Αγίου Νικολάου του 15ου αιώνα στην είσοδο του οικισμού, με ξυλόγλυπτα από Μετσοβίτες τεχνίτες και εκκλησιαστικά είδη Καλαρρυτινών ασημουργών στο μικρό μουσείο. Στο καφενείο  Άκανθος θα καθίσετε για τσίπουρο και ατελείωτες συζητήσεις.

Για να επισκεφτείτε το δίδυμο χωριό Συρράκο, θα οδηγήσετε 25 χλμ. ή, ακόμα καλύτερα, θα περπατήσετε για μία ώρα το ωραίο μονοπάτι που τα ενώνει μέσα από το φαράγγι του Χρούσια. Μη φύγετε χωρίς να κάνετε μια στάση στη Μονή Κηπίνας.

Απέχει μόλις 6 χλμ. από τους Καλαρρύτες και είναι ένα πανέμορφο μνημείο του 1212, απόλυτα ενσωματωμένο μέσα στον βράχο. Πάρτε το κλειδί από το μαγαζί που θα δείτε πριν από το μοναστήρι, περάστε τη μικρή κινητή γέφυρα που προστάτευε από τους εισβολείς, δείτε το καθολικό με το ωραίο τέμπλο και ξαποστάστε στο αρχονταρίκι πάνω από τον γκρεμό. Η θέα από το τζαμωτό και η γαλήνη προσφέρουν ανάταση ψυχής.

 

Back to top button