Bookcorner

“Το γαϊτανάκι” – Ο πολύχρωμος χορός της ειρήνης

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Σαρή Ζωρζ
Εικονογράφος : Λαδά Έφη

“Το γαϊτανάκι”, μας παραμένει πολύχρωμο, μια ελπίδα, ένα φως που ονειρεύεται στον κόσμο Ειρήνη… Ας το χορέψουμε, ας το διαβάσουμε κιόλας, και ας το κάνουμε πράξη!

Ο κυρ Νικόλας ο Γαρίφαλος. Γέρος, σοφός και σκυφτός. Μα σκίρτησε η καρδιά του όταν κάποτε, μπροστά από τον κήπο του, τρία κορίτσια δροσερά όσο τα νιάτα, τραγούδησαν ένα τραγούδι ποι οι περισσότεροι από εσάς πια το ξέρετε όμως εκείνος δεν το ‘ξερε: “Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια, κορίτσια, αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό, ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε, θαρρώ.”

Ήταν τα νιάτα τους κι η ομορφιά τους που τον ξεμυάλισαν. Μα πάνω απ’ όλα ήταν αυτό το μαγικό τραγούδι που του σφήνωσαν στο μυαλό εκείνη την παράτολμη, “παράλογη” ιδέα. Πήρε τα μάτια του, πήγε στο ιατρείο του γιατρού Ξανανιώνη και του ζήτησε να… ξανανιώσει, να αποκτήσει τη δύναμη και την αντοχή του νέου ανθρώπου. Του εξήγησε μάλιστα την ιδέα του: αν μια ορισμένη μέρα, όλα τα αγόρια και τα κορίτσια της γης, συμφωνούσαν να δώσουν τα χέρια, θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα γαϊτανάκι γύρω από τη γη και τραγουδήσουν το τραγούδι που τον μάγεψε.

Νέος έγινε. Ενθουσιασμό Γέμισε. Και πάθος είχε. Γύρισε τον κόσμο όλο. Ταξίδεψε με κάθε τρόπο. Δούλεψε. Έκανε το χαμάλη. Κυνηγήθηκε. Αγαπήθηκε. Αγκαλιάστηκε. Φυλακίστηκε. Γιατί έτσι είναι ο κόσμος, μάτια μου. Στρωμένος με ρόδο και μ’ αγκάθι, με χάδι και χαστούκι, μ’ αγάπη και θυμό. Ήταν ο καλός, ο ευγενικός κι ονειροπόλος νέος γι’ άλλους. Ήταν ο ξένος, ο τρελός, που βάζει φωτιές γι’ άλλους τόσους. Πουθενά δε λύγισε. Πουθενά δεν κιότεψε. Και μια μέρα, μπόρεσε κι είδε χέρια εκατομμύρια στη γη να του χαρίζουν μια εικόνα αυτού του ονείρου που ανήκουν στην κατηγορία “δε γίνεται, βρε αδερφέ αυτό που λες”.

Λογοτεχνία για παιδιά στις απόλυτές της διαστάσεις. Ένας ήρωας. Ένα όνειρο. Ένα ταξίδι. Πολλές δυσκολίες. Εκατομμύρια άνθρωποι. Ένας κόσμος. Για την αφηγηματική ικανότητα της Ζωρζ Σαρή έχουν μιλήσει πολλοί. Το “Γαϊτανάκι” είναι ένα παιδικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Ταξιδεύει ο κυρ Νικόλας, ταξιδεύεσαι κι εσύ. Μέσα από το ταξίδι του αυτό περνούν ο πόλεμος, η βία, ο ρατσισμός, η έχθρα μα και η φιλία, η αγάπη, η καλοσύνη, η γενναιοδωρία, η ευγένεια. Που γίνονται όλα το πολύχρωμο γαϊτανάκι μας.

 

Back to top button