Κατσαρολάκι

Φτάχνουμε σπιτική κονσέρβα τόνου χωρίς επιβλαβή συντηρητικά!

Το συγκεκριμένο ψάρι με την ξεχωριστή γεύση δεν κοστίζει ακριβά και μπορεί εύκολα να διατηρηθεί με απλό, φυσικό και υγιεινό τρόπο! Προμηθευτείτε τον καλύτερο και πιο φρέσκο από το Ιχυοπωλείο “Μπίζιος”, Δημοτική Αγορά Τρικάλων, και συντηρήστε το για μήνες δίνοντας ιδιαίτερες γεύσεις σε σαλάτες, συνταγές ακόμη και σάντουιτς για τα παιδιά!

Η διαδικασία είναι απλή:

1. Αγοράζουμε φρέσκο τόνο και ζητάμε να μας τον καθαρίσουν και να κόψουν το κεφάλι.

2. Πλένουμε καλά το ψάρι, το κόβουμε σε χοντρές φέτες και το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό (έτσι ώστε να το σκεπάζει μόλις μερικά εκατοστά). Αλατίζουμε πολύ καλά (ιδανικά με θαλασσινό αλάτι) και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον μία ώρα (ανάλογα με την ποσότητα και το μέγεθος του ψαριού). Κατά διαστήματα, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ψάρι στην κατσαρόλα για δύο ώρες περίπου.

3. Προηγουμένως, πρέπει να έχουμε αποστειρώσει μερικά βάζα με καπάκι, να τα έχουμε βουτήξει δηλαδή σε βραστό νερό και μετά να τα έχουμε αφήσει ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

4. Στραγγίζουμε καλά τις φέτες του τόνου, αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

5. Τοποθετούμε τα κομμάτια στα βάζα, αφήνοντας χώρο μερικά εκατοστά από το χείλος τους. Προσθέτουμε νερό ή λάδι, μέχρι να τα σκεπάσει εντελώς και τα κλείνουμε καλά.

6. Βάζουμε τα βάζα σε κατσαρόλα. Έπειτα ρίχνουμε νερό και σταματάμε λίγο πριν από το ύψος όπου βρίσκεται το καπάκι τους. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20′- 30′ και αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν, χωρίς να τα βγάλουμε όμως από την κατσαρόλα.

7. Διατηρούμε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Καλό είναι να περιμένουμε δύο με τρεις μήνες προτού καταναλώσουμε το περιεχόμενό τους, έτσι ώστε να έχουν δέσει καλύτερα οι γεύσεις. Εναλλακτικά, κάνουμε υπομονή τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τα ανοίξουμε. Μετά το άνοιγμα διατηρούνται για τρεις ημέρες στο ψυγείο.

Tip 1: Για να σιγουρευτούμε ότι η επιχείρηση «κονσέρβα» έχει στεφθεί από επιτυχία, παρατηρούμε το καπάκι. Εάν έχει κλίση προς τα μέσα, τότε σημαίνει πως έχει κλείσει αεροστεγώς.
Tip 2: Εκτός από νερό και λάδι, μπορούμε να προσθέσουμε σάλτσα ντομάτας αλλά και όποιο αρωματικό θέλουμε (π.χ. θυμάρι, φύλλα δάφνης, πιπεριά σε διάφορα χρώματα, ρίγανη κ.ά.).

Back to top button