KidsnewsΥγεία

Άσκηση και εγκυμοσύνη – Η εξειδικευμένη γυμνάστρια κα Χριστίνα Τσολάκη μιλά για όσα πρέπει να ξέρουμε

Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος γεμάτη ευτυχία, προσμονή με έντονες αλλαγές σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Γράφει η Χριστίνα Τσολάκη
Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής εξειδικευμένη στην άσκηση & τη λοχεία
6974914876
christina.tsolaki@gmail.com

 

Η άσκηση κατά την κύηση είναι σημαντική και επωφελή στην εγκυμοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα η άσκηση:

Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία

Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους

Ενισχύει την σπονδυλική στήλη και το μυοσκελετικό σύστημα προκειμένου να ανταποκριθεί στις φυσιολογικές αλλαγές του σώματος και ανακουφίζει από τυχόν πόνους που προκαλούν οι αλλαγές αυτές

Mειώνει το άγχος της εγκύου

Βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης

 Συμβάλλει:

    • σ’ έναν καλύτερο και γρηγορότερο τοκετό
    • στην ευκολότερη και ταχύτερη επάνοδο μετά τον τοκετό στην προ της κύησης σωματική κατάσταση ειδικά αν συνεχιστεί η άσκηση μετά τον τοκετό.

Προφανώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η σωματική δραστηριότητα αλλάζει. Το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (A.C.O.G) έχει καθορίσει προδιαγραφές που αφορούν την άσκηση στην εγκυμοσύνη και την άσκηση μετά τον τοκετό. Φυσικά πρέπει να έχουμε την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου και ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γυμναστικής από έναν εξειδικευμένο γυμναστή.

Οι έγκυες μπορούν να ξεκινήσουν να ασκούνται από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης , αν και νέες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, που ξεκίνησαν την άσκηση στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές όπως προεκλαμψία, διαβήτη κυήσεως, υπέρταση, υπερβολικό πρόσθετο βάρος ή κατάθλιψη.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που η άσκηση απαγορεύεται, όπως μυοκαρδιοπάθειες, ρήξη υμένων, φλεβοθρόμβωση, πνευμονική εμβολή, πρόδρομος πλακούντας, αιμορραγία ανεπάρκεια τραχήλου.

 

 

Back to top button