KidsnewsΥγεία

Έκρηξη κρουσμάτων στα παιδιά! Τριπλασιάστηκαν οι νοσηλείες με κορονοϊό

Χιλιάδες παιδιά και εφήβους «παρασέρνει» το κύμα κορονοϊού που έχει σηκωθεί στη χώρα μας, χωρίς ευτυχώς να τα οδηγεί σε βαριά νόσηση ή σε νοσηλεία.

Μπορεί να διανύουμε ήδη τον Ιούλιο, που παραδοσιακά οι ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά είναι σε ύφεση, όμως, φέτος η κατάσταση δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια προ κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, περισσότερα από 11.000 κρούσματα έχουν δηλωθεί μόνο τις πέντε πρώτες ημέρες του Ιουλίου σε ανηλίκους. Όλον τον περασμένο Μάιο είχαν καταγραφεί λίγο παραπάνω από 29.000.

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Μαρία Τσολιά.

Σε σχέση με τον κορονοϊό, η κ. Τσολιά ανέφερε: «καταγράφεται αύξηση αλλά ευτυχώς δεν έχουμε πολύ σοβαρά περιστατικά. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τον Ιουνίου οι νοσηλείες παιδιών τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Μάιο αλλά ήταν ήπια περιστατικά που δεν χρειάστηκαν ΜΕΘ».

Και πρόσθεσε: «τα συμπτώματα που παρατηρούμε στα παιδιά σε αυτό το κύμα είναι υψηλός πυρετός που φτάνει και στο 40 αλλά μετά από μερικές μέρες βελτιώνονται. Επίσης ένα ακόμα θετικό στοιχείο με τις μεταλλάξεις της Όμικρον είναι ότι δεν παρατηρούμε αυτό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο».

Βραδιά “κόλαση” στο νοσοκομείο Παίδων: 250 παιδιά εμφανίστηκαν με συμπτώματα κορονοϊού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερία της Κυριακής στο γενικό νοσοκομείο Αθηνών Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όγκος των παιδιών που προσέρχονταν με συμπτώματα ήταν πρωτοφανής. Γιατρός που εφημέρευε εκείνη την ημέρα, ανάφερε πως από τα 250 περίπου παιδιά που εξετάστηκαν για Covid, τα εκατό βγήκαν θετικά, ενώ κάποια από αυτά χρειάστηκε και να νοσηλευτούν.

Ήταν παιδιά όλων των ηλικιών. Η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά με τις επισκέψεις στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας να έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, απόρροια του αυξημένου ιικού φορτίου και τους δείκτη θετικότητας.

Αυξάνονται τα κρούσματα σύμφωνα με τους παιδιάτρους

«Ως παιδίατρος δέχομαι καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον τρεις κλήσεις ημερησίως που αφορούν περιστατικά με λοίμωξη covid-19 σε παιδιά που παρακολουθώ. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εντοπίζονται θετικά συνήθως αφού νοσήσουν ή βγουν θετικοί στα τεστ οι γονείς και γενικώς οι μεγαλύτεροι του περιβάλλοντός τους.

Στις άλλες ηλικίες τα παιδιά κολλούν από τις παρέες τους και συνήθως μεταφέρουν τον κορωνοϊό στο σπίτι. Δυστυχώς ο έλεγχος είναι πλέον ελλιπής, ενώ θα έπρεπε να γίνονται τεστ, παρότι δεν δηλώνονται ώστε να προλαμβάνονται οι μεταδόσεις σε πιο ευάλωτους.

Και φυσικά ανεξάρτητα από το testing είναι αυτονόητο ότι όποιος, μικρός ή μεγάλος, μέσα στο σπίτι εμφανίζει συμπτώματα ίωσης πρέπει να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας των άλλων, να απομονώνεται και να ελέγχεται.

Η πιθανότητα να έχει κάποιος λοίμωξη covid-19 είναι πολύ ισχυρή, και φυσικά και επαναλοίμωξη» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα μικρότερα παιδιά που δεν εμβολιάζονται κατά της λοίμωξης covid-19 διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, ωστόσο επισημαίνει ότι και στην παρούσα φάση με την κυριαρχία των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 «η νόσηση δεν είναι πάντα απλή υπόθεση».

«Στα περισσότερα παιδιά και τους εφήβους η λοίμωξη covid-19 είναι ήπια, προκαλώντας πονόλαιμο, μυαλγίες, κακουχία.

Υπάρχουν όμως και παιδιά που νοσούν με υψηλό πυρετό, που μπορεί να κυμαίνεται από 38,5 έως 40 βαθμούς. Οι γονείς μας ζητούν οδηγίες και καλώς, διότι αντιλαμβάνεστε ότι ένα εμπύρετο νόσημα χρειάζεται παρακολούθηση» λέει ο παιδίατρος περιγράφοντας τα συμπτώματα της λοίμωξης στους ανηλίκους.

Back to top button