KidsnewsΣχολές γονέων

Ένας κόσμος έκφρασης και ελευθερίας για τα παιδιά – Ο αγαπημένος θεατροπαιδαγωγός Αρτέμης Ακρουμάνης μας μιλάει για την «παντοδύναμη Τέχνη» του θεάτρου

Τι σημαίνει θέατρο για τα παιδιά; Έχετε αναρωτηθεί πόσο συμβάλλει στη ζωή τους; Ρωτήσαμε τον Αρτέμη Αρκουμάνη και μας συστήνει μέσα από ένα υπέροχο κείμενο τον μαγικό κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού, όπου όλα είναι φαντασία και ελευθερία!

«Το θέατρο είναι παντοδύναμο. Το θέατρο για μένα είναι ο άλλος, είναι ο διάλογος, η απουσία του μίσους, η φιλία μεταξύ των λαών». Αυτά, μεταξύ άλλων, ήταν τα λόγια της γαλλίδας ηθοποιού Ιζαμπέλ Ίπερ στο μήνυμά της για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου, πριν μία εβδομάδα. Όντως η τέχνη του θεάτρου είναι παντοδύναμη και για τα παιδιά,  και αυτό γιατί μπορεί να συμβάλλει στην ολόπλευρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, της δραματοποίησης, των καλλιτεχνικών κατασκευών(μάσκες, σκηνικά, κοστούμια κ.α.) και των παραστάσεων τα παιδιά δέχονται πολλά ερεθίσματα και αποκτούν εφόδια για μια ισορροπημένη και πλούσια ζωή.

 

Ο Αρτέμης Αρκουμάνης, ηθοποιός, μα και αγαπημένος θεατροπαιδαγωγός μιλάει για όσα πρσφέρει το θεατρικό παιχνίδι στα παιδιά!

  

Τα παιδιά, στις μέρες μας,  έχουν όλο και  λιγότερο χρόνο να παίξουν μεταξύ τους, να επικοινωνήσουν, να εκτονωθούν μέσα από το παιχνίδι αλλά και ταυτόχρονα να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους. Ο αστικός τρόπος ζωής καθώς και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν ωθήσει τα παιδιά να παίζουν μόνα τους. Το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να το αλλάξει αυτό, μιας και πρόκειται για μια βιωματική δραστηριότητα, όπου τα παιδιά μέσα από την μίμηση, τη κίνηση, τη μουσική εκφράζονται δημιουργικά και επικοινωνούν με ένα διαφορετικό τρόπο. Με το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά καταρχάς διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται και αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Μέσα από τη δημιουργία μιας ιστορίας-παραμυθιού σταδιακά συνειδητοποιούν τα όρια της φαντασίας και του πραγματικού. Το θεατρικό παιχνίδι ταυτίζεται με τη δραματοποίηση ή τη δημιουργία φανταστικών καταστάσεων και τη δράση μέσα σε αυτές. Εκεί τα παιδιά λειτουργούν σαν να είναι κάποιος άλλος, μπορούν να κρυφτούν πίσω από το ρόλο και να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις εντελώς διαφορετικά απ’ ότι συνήθως. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποδεσμεύονται από τα εγκλωβιστικά όρια της κατεστημένης πραγματικότητας και να αποφορτίζονται από την καθημερινότητά τους.

   Το θεατρικό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, να εκτονώνονται και να γνωρίζουν τον εαυτό τους καλύτερα (αυτογνωσία). Έτσι επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να σέβονται τα υπόλοιπα μέλη και να συνεργάζονται αρμονικά.  Επιπλέον το θεατρικό παιχνίδι συντελεί στην πνευματική και αισθητική καλλιέργεια του παιδιού. Φέρνει το παιδί σε επαφή και γνωριμία με το σώμα του, αναπτύσσει τον έλεγχο του σώματος. Βοηθά το παιδί να ανακαλύψει ικανότητες και δυνατότητες που ίσως δεν ήξερε ότι έχει. Επίσης μέσω της διαδικασίας της πρόβας, τονώνεται η  αυτοπεποίθηση των παιδιών και ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους.  Με τη θεατρική αγωγή βελτιώνεται ακόμη και ο γλωσσικός κώδικας, καθώς τα δρώμενα στηρίζονται στην αυτοέκφραση.

    Βλέπουμε πως τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού είναι πολλά. Ας δώσουμε λοιπόν τόπο και χρόνο στα παιδιά να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο για να κατασκευάσουν φανταστικούς κόσμους όπου θα οδηγηθούν στην ευτυχία.

Info:

Ο Αρτέμης Αρκουμάνης είναι θεατροπαιδαγωγός στο Ωδείο Κολόβα (Άννης Κομνηνής 15, Τρίκαλα τηλ: 2431025048)

Φώτο: Στιγμιότυπα από την περσινή μουσικό-θεατρική παράσταση των παιδιών

Back to top button