Κατσαρολάκι

Αμυγδαλόπιτα με περγαμόντο

Υλικά (για ένα ταψί 32 cm ή για 25 ατομικές φόρμες τάρτας)
Για το ζυμάρι
375 γρ. φυτικό λίπος ή βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη άχνη
5 κρόκοι αυγών
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει, για να κάνουμε ένα μαλακό ζυμάρι, περίπου 1 κιλό
Για τη γέμιση
1/2 κιλό πούδρα αμυγδάλου έτοιμη
250 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από ένα λεμόνι
8 αυγά μόνο τα ασπράδια, χτυπημένα σε μαρέγκα
25 κομμάτια γλυκό περγαμόντο
150 γρ. φιλέ αμύγδαλο
Εκτέλεση
1. Στον κάδο του μίξερ ή με ένα μίξερ χειρός με τα σύρματα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ασπρίσουν.
2. Στη συνέχεια ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα.
3. Κατόπιν ρίχνουμε σε κορδόνι, σιγά -σιγά, το κονιάκ.
4. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμόνι και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά -σιγά το αλεύρι, μέχρι να κάνουμε ένα ζυμάρι που δεν κολλάει.
5. Εν τω μεταξύ, με το μίξερ χειρός, με τα σύρματα, χτυπάμε σε μια μπασίνα τα ασπράδια σε μαρέγκα.
6. Αφού ασπρίσουν, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά -σιγά στη μαρέγκα τη ζάχαρη άχνη.
7. Χτυπάμε μέχρι να μην πέφτει η μαρέγκα από τα σύρματα του μίξερ.
8. Στη συνέχεια, με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε την πούδρα του αμυγδάλου που έχουμε ανακατέψει με το ξύσμα λεμονιού.
9. Κατόπιν στρώνουμε το ζυμάρι μας στο ταψί ή στα φορμάκια. Προσοχή, όχι πολύ χοντρό. Το δουλεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
10. Τοποθετούμε ένα περγαμόντο σε κάθε φορμάκι, ή ψιλοκομμένα σε όλο το ταψί.
11. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε φορμάκι, χωρίς να τα παραγεμίζουμε, επειδή φουσκώνει το μείγμα στο ψήσιμο.
12. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο.
13. Ψήνουμε την πίτα στους 190° στον αέρα περίπου για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Σημείωση:
Προσοχή: δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Κωστή Κωστάκη «Πίτες από χέρι», εκδόσεις Ψυχογιός.

Back to top button