KidsnewsΥγεία

Αποκλειστικά στα νοσοκομεία της Λάρισας η νοσηλεία παιδιών με κορονοϊό – Χωρίς ΜΕΘ Παίδων το σχέδιο της 5η ΥΠΕ

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, στρέφουν την ανησυχία προς τον παιδικό πληθυσμό που πλέον είναι πιο ευάλωτος και πιο εκτεθειμένος απέναντι στον ιό του κορονοϊού.

*Της Ελένης Χολέβα


Τα ήδη αυξημένα κρούσματα σε παιδιά έχουν σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στους φορείς που είναι αρμόδιοι για την διαχείριση της κατάστασης. Παρόλο αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για νοσηλεία παιδιών με κορονοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων καθώς και στο αντίστοιχο της Καρδίτσας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα αλλά και σε επόμενο διάστημα, τα παιδιά που χρειάστηκαν και θα χρειαστούν νοσηλεία, νοσηλεύονται αποκλειστικά στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Κάτι αναμενόμενο, δεδομένου ότι δεν επαρκούν οι χώροι (με εξαίρεση την περίπτωση νοσοκομείου Καρδίτσας που υπάρχει ένα ελάχιστο περιθώριο τεσσάρων κλινών για ελαφριά περιστατικά) ενώ υπενθυμίζουμε ότι ήδη η παιδιατρική του Νοσοκομείου Τρικάλων μεταφέρθηκε στην ίδια πτέρυγα με την Μαιευτική για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των covid νοσηλειών που αφορούν σε ενήλικα περιστατικά και μόνο.

Συνεπώς, μέχρι σήμερα δεν έχει νοσηλευτεί με Covid ούτε ένα παιδί στα Τρίκαλα για τον απλό λόγο ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και όχι γιατί δεν προκύπτουν ανάγκες.

Σε Πανεπιστημιακό και ΓΝΛ Τρικαλινά παιδιά

Μέχρι σήμερα, έχουν νοσηλευτεί Τρικαλινά παιδιά στις αντίστοιχες μονάδες στη Λάρισα, ενώ υπήρξε και περίπτωση που χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ακόμη και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που συνολικά είχε 45-50 νοσηλείες παιδιών, κάποια από αυτά παραπέμφθηκαν εκεί από το νομό Τρικάλων με σκοπό να αντιμετωπίσουν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο τον Covid.

Κάποια παιδιά, ευτυχώς ελάχιστα, χρειάστηκαν και περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση εμφανίζοντας βαριά σύνδρομα λόγω covid ενώ αρκετά συνεχίζουν επίσης να παρακολουθούνται ακόμη και μετά την ανάρρωσή τους με μετα covid επιπλοκές. Συνεπώς, μπορεί στην πλειονότητα των θετικών παιδιών τα συμπτώματα να είναι ελάχιστα και ελαφριά, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που χρειάστηκαν νοσηλεία, εμφανίζοντας πιο σοβαρές επιπτώσεις του ιού.

Μιλώντας με την κα Σοφία Αλευρά, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, μας ανέφερε ότι υπήρχε περίπτωση παιδιού με σοβαρά ζητήματα υγείας, που δεν είχε καν αντιληφθεί ότι είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό σε προηγούμενο διάστημα! Όπως επισήμανε η κα Αλευρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην περίοδο της γρίπης με παράλληλα αυξημένα τα κρούσματα κορονοϊού μέσα στην κοινότητα, είναι κάτι που μεγαλώνει τον προβληματισμό και την ανησυχία.

Το σχέδιο για τη νοσηλεία παιδιών της 5η ΥΠΕ χωρίς ΜΕΘ Παίδων

Μπροστά σε όλο αυτό, η 5η ΥΠΕ κατάρτισε εδώ και αρκετό καιρό σχέδιο για αυξημένες ανάγκες νοσηλείας παιδιών. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η ανάγκη για νοσηλεία παιδιών σε ΜΕΘ είναι μια πιθανότητα, μέσα στο σχέδιο αυτό δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες, δεσμεύτηκαν για τη νοσηλεία παιδιών με Covid-19 με ήπια συμπτωματολογία 10 κρεβάτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, 4 κρεβάτια στο Γενικό Νοσοκομείο και 5 στο Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ προβλέπεται και χρήση της Μονάδας Νεογνών με τις θερμοκοιτίδες εφόσον χρειαστεί η νοσηλεία νεογνών. Από εκεί και πέρα, αν παιδί χρειαστεί ΜΕΘ, που το απευχόμαστε όλοι, θα πρέπει να νοσηλευτεί νοσοκομεία άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, Αττική, Θεσσαλονίκη κ.α.

Να σημειωθεί, ότι η ΜΕΘ Παίδων ναι μεν έχει δρομολογηθεί, αλλά όχι στην κατεύθυνση των έκτακτων και άμεσων αναγκών Covid, ενώ ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της.

 

 

 

Back to top button