KidsnewsSchoolicantera

Από τα θρανία στα φουρνίσματα! – Το Αρτοποιείο Κωτούζας άνοιξε τις πόρτες του σε μικρούς μαθητές!

Το ψωμί, «ο άρτος ημών ο επιούσιος» σε όλες τις μορφές του, είναι η τροφή που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως. Πως όμως παρασκευάζεται; Ποια υλικά χρησιμοποιούνται; Από ποιες φάσεις περνά προκειμένου να φτάσει στο τραπέζι μας; Αυτές κι άλλες απορίες είχαν οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης του 32ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Απορίες που ζήτησαν να τους λύσει ο Αχιλλέας Κωτούζας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλιότερα αρτοποιεία της πόλης, που τους έδειξε τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού και τους μίλησε για τη μεγάλη διατροφική του αξία.Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιεινή διατροφή και το ψωμί» μαζί με τις δασκάλες τους Κρυσταλλία Κρηνίτσα (Α’ τάξη) και Κωνσταντίνα Αποστολάρα (Β’ τάξη) επισκέφθηκαν το αρτοποιείο Κωτούζας στο κέντρο των Τρικάλων. Ήταν μία εκδρομή διαφορετική που την περίμεναν με ανυπομονησία τα 40 περίπου παιδάκια των 2 τάξεων.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το εργαστήριο αρτοποιίας (εργαλεία – μηχανήματα) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ψωμιού κι άλλων αρτοποιημάτων. Θαύμασαν το μεγάλο ζυμωτήριο, εντυπωσιάστηκαν με τα έτοιμα καρβελάκια που έπεφταν στην λαμαρίνα και την ευωδιαστή  μυρωδιά που αναδυόταν από το ψωμί που ψήνονταν στο φούρνο.

 

Στο εργαστήριο

Το αρτοποιείο γέμισε παιδικές φωνούλες και τα παιδιά είχαν αμέτρητες ερωτήσεις κι απορίες να λύσουν. Τους μαθητές υποδέχθηκαν ο Αχιλλέας Κωτούζας και η σύζυγός του Φωτούλα, που απάντησαν σε όλες τις απορίες τους. Αφού φόρεσαν τα καπελάκια και τις ποδίτσες που με μεγάλη χαρά τους χάρισαν, έπιασαν δουλειά… Πρώτα από όλα ζύμωσαν την ζύμη, αφού μέτρησαν τα υλικά και την έβαλαν στο μεγάλο μίξερ  να ζυμωθεί και μετά έφτασε η μεγάλη στιγμή (!!!) που την περίμεναν πως και πως. Η στιγμή που πήραν στα χέρια τους τη ζύμη για να φτιάξουν τα δικά τους ψωμάκια. Εκεί ξεδίπλωσαν την αστείρευτη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Έφτιαξαν ψωμάκια σε απίθανα σχέδια… Σαλιγκαράκια, πλεξούδες και κοτσίδες, λουλουδάκια κι ολοστρόγγυλα ψωμάκια τοποθετήθηκαν προσεκτικά στις λαμαρίνες για να μπουν στο φούρνο. Και μετά ο τόπος μοσχομύρισε και η χαρά «ξεχείλισε» από τις παιδικές καρδιές όταν πήραν στα χέρια τους τα δικά τους ψωμάκια.

 

 

Λιχουδιές

Ο Αχιλλέας και η Φωτούλα Κωτούζα ξεπροβόδισαν τους μικρούς «φουρνάρηδες» φιλεύοντάς τους αρτολιχουδιές. Ψωμάκια και κεκάκια προσφέρθηκαν στα παιδιά που έφυγαν από το αρτοποιείο γεμάτα χαρά και ικανοποίηση.

Back to top button