Σχολές γονέων

Βάζουμε τις βάσεις για έναν δημιουργικό άνθρωπο!

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να εκδηλώσουν την έμφυτη τάση τους για δημιουργικότητα με διάφορους τρόπους, όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά. Μάθετε περισσότερα:

  • Μην επιβραβεύετε το παιδί σε υπερβολικό βαθμό και ιδιαίτερα δίνοντάς του δωράκια, ακόμα και για αυτονόητες κατακτήσεις του. Για να μη χάσει την αξία της μια κίνηση επιβράβευσης, αλλά και για να μάθει το παιδί να παλεύει για το δικό του καλό και όχι χρησιμοθηρικά, η επιβράβευση πρέπει να λαμβάνει χώρα όταν πρέπει.

 

  • Επιτρέψτε στο μικρό σας να κάνει λάθη για να μάθει. Και όχι μόνο αυτό, αφού έτσι νιώθει στοιχειωδώς ανεξάρτητο και μέσα από την αυτενέργεια ανακαλύπτει τον εαυτό του.

 

  • Αποφύγετε επίσης να αναλάβετε αρμοδιότητες που μπορεί το παιδί να φέρει εις πέρας και μόνο του, γιατί έτσι θα καταλήξετε υπερπροστατευτικοί και βέβαια δεν επιτρέπετε να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητά του.

 

  • Όπου είναι εφικτό, δώστε στο παιδί διάφορες εναλλακτικές επιλογές για το ίδιο θέμα και μην το εγκλωβίζετε σε αδιέξοδα. Ακόμα καλύτερα, ζητήστε του να καταθέσει τις δικές του σκέψεις-εναλλακτικές.

 

  • Τη δημιουργικότητα του παιδιού μπορούν επίσης να μπλοκάρουν δικά σας απραγματοποίητα όνειρα, τα οποία επιθυμείτε να λάβουν σάρκα και οστά μέσα από τις επιλογές του μικρού σας.

 

  • Τέλος, το υπερβολικά «φορτωμένο» πρόγραμμα του παιδιού είναι εχθρός της δημιουργικότητας. Το κακό βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι πως λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά του έτσι όπως είναι οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής.

 

 

Back to top button