Bookcorner

Βιβλιοπωλεία: Εκεί χτίζεται η πραγματική σχέση του παιδιού με το βιβλίο

Το καλοκαίρι σταδιακά μας αποχαιρετά και όπως μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου βιβλιοπωλών Τρικάλων κ. Αχιλλέας Παπαναστασίου,  κατά τους θερινούς μήνες το παιδικό βιβλίο ήταν αυτό στο οποίο στράφηκαν οι αναγνώστες καταναλωτικά τουλάχιστον. Από τη μία λοιπόν φαίνεται ότι η επαφή των παιδιών με το βιβλίο αποτελεί προτεραιότητα για τους γονείς από την άλλη όμως αναδεικνύονται τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τα νεοεισαγόμενα καταναλωτικά πρότυπα που τελικά μετρούν αρνητικά για τον κόσμο του βιβλίου και όχι μόνο.

Τελικά κ. Παπαναστασίου πήγαν με βιβλίο οι Τρικαλινοί στην παραλία;

Φαίνεται, όπως και όλη τη χρονιά, ότι το παιδικό βιβλίο ήταν αυτό που κέρδισε την προτίμηση των αναγνωστών καταναλωτικά. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, είτε λόγω μπαζάρ και προσφορών βιβλίων σε εφημερίδες κοκ, είτε και λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ενήλικες όλο και λιγότερο αγοράζουν βιβλία για τους εαυτούς τους. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές διατηρούνται εδώ και χρόνια σταθερές.

Άρα περιμένετε το Σεπτέμβριο για να ανακάμψετε;

Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα στραφεί στα τοπικά βιβλιοπωλεία της πόλης μας για να προμηθευτεί όλα τα σχολικά είδη για τους μαθητές. Τα βιβλιοπωλεία είναι έτοιμα για το σκοπό αυτό και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μαθητών, ποιοτικά και οικονομικά. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους κατά τις σχολικές τους δράσεις. Κάτι που εμείς, ως παραδοσιακοί βιβλιοπώλες μπορούμε να το διασφαλίσουμε. Το ίδιο και για τα βιβλία που θα επιλέξουν για τα παιδιά τους. Είναι διαφορετικό να επισκεφθεί κανείς ένα πολυκατάστημα που πουλά από κατσαρολικά μέχρι και βιβλία, και άλλο το παιδί να έρθει σε άμεση επαφή με το χώρο ενός βιβλιοπωλείο. Εκεί χτίζεται η πραγματικά σχέση του παιδιού με το βιβλίο.

Ως σύλλογος θα προχωρήσετε σε κάποιες δράσεις;

Έχουν γίνει ήδη συζητήσεις για διάφορες δράσεις από πλευράς των βιβλιοπωλείων της πόλης μετά το Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση στόχος τους θα είναι να έρθουν κοντά στο βιβλίο οι Τρικαλινοί πολίτες και να αποκτήσει ενεργό δράση ο σύλλογος μέσα στην τοπική κοινωνία.

Back to top button