Σχολές γονέων

Γιαγιάδες μας δεν σας ξεχνάμε! – Πώς μπορείτε να γίνετε καλύτερες!

Για όσες έχουν βιώσει τη χαρά να κρατήσουν στα χεριά τους εγγονάκι, τότε καταλάβουν πολύ καλά το ρητό που θέλει «του παιδιού μου το παιδί, δύο φορές παιδί μου». Άγχος, αγωνία, χαρά, καμάρι, συγκίνηση, φόβος, ανασφάλεια, περηφάνια, ανάμεικτα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Από τη μία θέλετε να αφήσει τους γονείς να αναλάβουν την ευθύνη των παιδιών τους, από την άλλη η δική σας πείρα σας κάνει να θέλετε να δώσετε και καμία συμβουλή παραπάνω. Νομίζετε ότι το παιδί σας έχει ανάγκη από την καθοδήγηση σας, όπως τότε που πήγε πρώτη φορά στο σχολείο. Πώς όμως μπορείτε να φανείτε χρήσιμη και καλή σύμβουλος χωρίς να νιώσει πώς ακυρώνετε το νέο τους ρόλο, ως γονείς;

Όσο δύσκολο και είναι πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι είναι η δική τους σειρά. Θα πρέπει να τους δώσετε το χώρο και το χρόνο να αποδεχτούν την αλλαγή αυτή στη ζωή τους, να ακούσουν το ένστικτό τους, να κάνουν τα λάθη τους και να μεγαλώσουν το παιδί τους με το δικό τους τρόπο.

Όταν τους δίνετε συμβουλές και γνώμες, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις σας, κινδυνεύετε να τους αγχώσετε σαν να μην εμπιστεύεστε ή σέβεστε την κρίση τους.

Προτιμήστε να μαθαίνετε για το εγγόνι σας σαν να θέλετε να κρατήσετε ημερολόγιο. Τι σκανταλιές έκανε σήμερα, τι του αρέσει, τι έφαγε, ποια είναι τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Ευγενικά, χωρίς να κρίνετε, δείξτε την προσοχή σας και την αγάπη σας. Έτσι τους δείχνετε και την υποστήριξη σας σε ότι αποφασίσουν.

Μιλήστε με το παιδί σας και πείτε του πώς θα είστε δίπλα του για τυχόν συμβουλές ή αν χρειαστεί κάποια βοήθεια. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς με τους κανόνες και όρια που προσπαθούν να θέσουν οι γονείς στο μικρό τους και μην παρεμβαίνετε σ’ αυτά. Αν για παράδειγμα, οι γονείς αποφεύγουν να δίνουν γλυκά και σοκολάτες στο μικρό σας, σεβαστείτε την επιλογή τους και παραλείψτε τις φράσεις «Άστο παιδί είναι», «Θα σου δώσω κρυφά, αλλά μη το πεις στη μαμά σου».

Παίξτε με τα εγγόνια σας και ξανά γίνετε παιδί. Τυχαίνει πολλές φορές, οι παππούδες και οι γιαγιάδες να μην έχουν χαρεί την παιδική ηλικία των δικών τους παιδιών, έτσι ο ερχομός του εγγονιού να μοιάζει με μια δεύτερη ευκαιρία.

Διδάξτε τα εγγόνια σας, όσα δεν μπορούν οι γονείς τους. Μάθετε τους πράγματα, μιλήστε τους για τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση. Μοιραστείτε μαζί τους ιστορίες από τα παλιά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουν πράγματα για τον παρελθόν. Νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και πιο έντονο το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου.

Τέλος, μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε, να γελάτε, να παίζετε και να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Βοηθήστε τα να έχουν όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια.

Back to top button