KidsnewsΦύγαμε εκδρομή!

Δείτε ποιό είναι αυτό το μαγικό μέρος και επισκεφθείτε το, το Σαββατοκύριακο!

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο σας προτείνουμε εκδρομή στη Λειβαδιά, όπου θα τρελαθείτε με το φυσικό τοπίο στην καρδιά της πόλης, το καλό φαγητό, αλλά και τα μέρη που θα μπορέσετε να επισκεφθείτε γύρω από αυτή. Οικονομική έξοδος ιδανική για οικογένειες, με εύκολη μετακίνηση.

 

 

Σημείο κατατεθέν

Η Λιβαδειά “κρύβει” ομορφιά στις νότιες παρυφές της πόλης. Πρόκειται για τις Πηγές Κρύας, ένας μέρος ιδανικό για εξορμήσεις καθώς είναι αρκετά καλά αξιοποιημένο. Ο πιο γρήγορος δρόμος είναι από την Εθνική Οδό με κατεύθυνση τη Λαμία, να βγει κανείς στην έξοδο προς Κάστρο. 30 χιλιόμετρα μετά φτάνει κανείς στη Λιβαδειά. Οι Πηγές Κρύας βρίσκονται στις νότιες παρυφές της πόλης. Το ποτάμι που κυλάει στο συγκεκριμένο μέρος είναι ένα από τα δύο στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα. Πρόκειται για τον ποταμό Ερκύνα που πήρε το όνομα από την ομώνυμη νύμφη.

Το βουνό πάνω από τη Λιβαδειά είναι ο Ελικώνας, ενώ κοντά βρίσκεται και ο γνωστός Παρνασσός, ο οποίος φαίνεται όταν προσεγγίζει κανείς την πόλη. Σε μικρή απόσταση από τις Πηγές Κρύας βρίσκονταν στην αρχαιότητα το μαντείο Τροφωνίου, το οποίο λειτουργούσε και ως προπομπός για το μαντείο των Δελφών. Μέσα στο ποτάμι υπάρχει μία προτομή της νύμφης – ωραίο εύρημα για να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης την ιστορία.

 

Η Λιβαδειά διαθέτει ορισμένα ξενοδοχεία και καταλύματα, σε περίπτωση που θέλει κανείς να την χρησιμοποιήσει ως βάση για κοντινές εκδρομές. Κάποιες από αυτές τις εκδρομές είναι φυσικά η Αράχωβα, οι Δελφοί, το μοναστήρι του Όσιου Λουκά, το Δίστομο, τα Άσπρα Σπίτια, την Αντίκυρα, την Άνω Τιθορέα, την Άμφισσα και άλλα όμορφα μέρη.

Και λίγη ιστορία ακόμη

Η Λιβαδειά είναι η πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας.  Βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά στη δυτική απόληξη του Λαφύστιου όρους που αποτελεί παρακλάδι του Ελικώνα.

 Χτισμένη πριν από τον τρωικό πόλεμο είναι από τις πρώτες πόλεις, που αναφέρει ο μεγάλος μας ραψωδός, ο Όμηρος, στον κατάλογο των «νηών» με το όνομα «Μήδεια», από το όνομα της νύμφης που πλάγιασε με τον Ποσειδώνα.Η ομηρική Μήδεια μετονομάσθηκε σε Λεβάδεια από το νέο της οικιστή, τον Αθηναίο Λέβαδο, ο οποίος ερχόμενος στην κατακλυσθήσα Μήδεια, οίκισε νέα πόλη, «εις το χθαμαλόν» κατά τον Παυσανία και της χάρισε το όνομά του.

 Η Λεβάδεια πήρε μέρος στον τρωικό πόλεμο με δέκα από τα μεγαλύτερα πλοία και αρχηγό τον Αρκεσίλαο. Ο Αρκεσίλαος πολέμησε ηρωικά και έπεσε χτυπημένος από τον Έκτορα.Τα οστά του μεταφέρθηκαν από τον Λήιτο στη Λεβάδεια, όπου τα εναποθετήθηκαν σε μέγα και επιβλητικό μνημείο.

 Ο περιηγητής Παυσανίας, που την επισκέπτεται κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα, μας λέει πως βρήκε μια πόλη «σε όλα στολισμένη, όπως οι πλουσιότερες πόλεις των Ελλήνων».Περιγράφει τους πολλούς και θαυμαστούς ναούς της, τα ιερά και την πληθώρα των σπουδαίων αγαλμάτων της, που κοσμούσαν το Ιερό της Άλσος. Ο Παυσανίας είναι ο μόνος που μας δίνει και λεπτομερέστατες πληροφορίες του πιο μυστηριακού μαντείου της αρχαιότητας, του «Τροφώνειου Μαντείου», που σε αυτό κυρίως χρωστούσε η Λεβάδεια τη μεγάλη φήμη της, όπου αναφέρεται στο τελετουργικό της μύησης, τον τρόπο κατασκευής και τη λειτουργία του.

Η πλατεία της Λειβαδιάς

 

Back to top button