Σχολές γονέων

Δραματική αύξηση των ψυχικών προβλημάτων σε παιδιά και εφήβους

Για δραματική αύξηση των ψυχικών προβλημάτων στα παιδιά και τους εφήβους και για διπλασιασμό των περιστατικών που φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή σε παιδιατρικά Νοσοκομεία, έκαναν λόγο ειδικοί επιστήμονες σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Επίσης, όπως τόνισαν, υπάρχουν ελλείψεις σε παιδοψυχιατρικά τμήματα και προσωπικό, με αποτέλεσμα ασθενείς από την περιφέρεια να είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται Νοσοκομεία της Αθήνας.

Παρατηρείται μεγάλη αύξηση παιδιών και εφήβων με κατάθλιψη, εθισμό στο Διαδίκτυο και άλλες ψυχικές διαταραχές, ανέφερε, ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

Οπως είπε, η πλειονότητα των Ελλήνων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο βιώνουν καταστάσεις που προκαλούν βαθύ πόνο και απόγνωση, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Οι έφηβοι τηλεφωνούν για τους γονείς τους

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία είναι και το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, ότι το 30% των τηλεφωνημάτων σε «γραμμή βοήθειας» για την κατάθλιψη γίνονται από εφήβους που ανησυχούν για τους γονείς τους και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τους βοηθήσουν.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2016 και είναι: «Αξιοπρέπεια και Ψυχική Υγεία- Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής και Ψυχικής Υγείας για Ολους», τονίζοντας πως «δεν θεωρείται αυτονόητο ότι η ψυχική βοήθεια θα δοθεί», εξαιτίας της άγνοιας, αλλά και των διακρίσεων απέναντι σε ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα.

Για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, μίλησε ο παιδοψυχίατρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαϊδης, αναφέροντας ότι δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί και βρει τη δύναμη να μιλήσει σε ειδικό, θα χρειαστεί να επαναλάβει έως και 14 φορές μέσο όρο, σε διάφορες υπηρεσίες την ιστορία του.

Η πρόληψη, η προστασία, η παροχή υπηρεσιών και η συμμετοχή των παιδιών είναι δικαίωμά τους ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, τονίζοντας ότι η αντίληψη «εμείς ξέρουμε, τα παιδιά δεν ξέρουν», πρέπει να φύγει, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να ανοιχτούμε στα παιδιά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Back to top button