KidsnewsΣχολές γονέων

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Παράταση μέχρι το Μάρτιο από τον ΕΟΠΥΥ

Συντονισμένη στάση για τη μείωση των κονδυλίων από κόμματα και φορείς

Της Ελένης Χολέβα

Επεκτείνει χρονικά την περίοδο διαβούλευσης με τους παρόχους υπηρεσιών ειδικής αγωγής μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου ο ΕΟΠΥΥ

Η παράταση αυτή είναι μια μικρή «ανάσα» τόσο για τους επιστήμονες, όσο και για τις χιλιάδες οικογένειες  που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους για τη θεραπεία κυρίως  παιδιών και εφήβων με αυτισμό, ψυχοκινητικές και μαθησιακές διαταραχές κα.. Φαίνεται ότι σε ένα βαθμό επιτεύχθηκε μια υποχώρηση του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά την υπογραφή συμβάσεων του κλάδου  με τον Οργανισμό και την παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο μένει να γίνει γνωστό τι θα ακολουθήσει αφού στην ουσία οδηγούμαστε σε μείωση των αντίστοιχων πόρων στο 50% σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό. Όλο το κλίμα έχει δημιουργήσει σαφώς ανασφάλεια στις οικογένειες που φοβούνται ότι θα αναγκαστούν είτε να μειώσουν, είτε να διακόψουν θεραπείες ή να αναγκαστούν να αλλάξουν θεραπευτές στα παιδιά τους, κάτι που είναι καταστροφικ, ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τι λένε οι θεραπευτές

Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις που προφανώς συμμετέχουν στη συντονισμένη στάση απέναντι στην απαράδεκτη περικοπή του προϋπολογισμού για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες του κλάδου και στα Τρίκαλα, καταγγέλλουν «τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών και εκφράζουν την ανησυχία τους «για την υποβάθμιση και την υπονόμευση των υπηρεσιών μας με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων όπως συνεδρίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ατομικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Συμπεριφοράς».

Τα παιδιά πληρώνουν τις αδυναμίες τους

Και αυτό είναι σαφές. Στις σχετικές διαβουλεύσεις επισημαίνεται από κυβερνητικές πλευρές ότι ο σημερινός τρόπος απόδοσης των παροχών είναι προβληματικός αφήνοντας να εννοηθεί ότι δίνονται αδίκως πόροι προς αυτή την κατεύθυνση. Μπροστά λοιπόν σε αυτή την υπόνοια, συμφωνεί και η αντιπολίτευση με το κόμμα της ΝΔ να ζητά τη σχετική παράταση για λόγους νομικής κυρίως διαβούλευσης.

Με λίγα λόγια, τα παιδιά που χρειάζονται τις υπηρεσίες της ειδικής αγωγής σε όλο το φάσμα της, να πληρώνουν την αδυναμία των κυβερνήσεων διαχρονικά, να έχουν ένα σαφές- διαφανές ελεγκτικό μηχανισμό, που στην περίπτωση αυτή είναι όσα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν παιδοψυχιατρικές δομές. Στα Τρίκαλα για παράδειγμα, η διαδικασία για να μπορέσει κανείς να παρακολουθήσει πρόγραμμα ειδικής αγωγής, είτε λογοθεραπευτικό, είτε παιδοψυχολόγου, είτε εργοθεραπευτκό κτλ, θα πρέπει να λάβει αντίστοιχη έγκριση και κρίση, από τα νοσοκομεία Λάρισας, Λαμίας ή Θεσσαλονίκης μιας και στα Τρίκαλα δεν διαθέτουμε αντίστοιχες δομές. Συνεπώς, η όποια «ασυδοσία» η προβληματική διάσταση υπάρχει σε ότι αφορά την έγκριση των παροχών, έχει να κάνει αμιγώς με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ντροπή και μόνο η στοχοποίηση

Τόσο για την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και όποιο κόμμα και φορέα θα βάλει στο μνημονιακό στόχαστρο τις ανάγκες των παιδιών και το δικαίωμά τους στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην ειδική αγωγή, αποτελεί ντροπή και μόνο. Όπως σημειώνουν και οι θεραπευτές στα Τρίκαλα οι οποίοι συντονίζονται για να δώσουν απαντήσεις, κάθε παιδί αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να «τσουβαλιαστεί» στον ΕΟΠΥΥ. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα επιλογής του θεραπευτή του και δεν πρέπει να εξαρτάται από το αν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι μιας και η σχέση που αποκτά είναι μοναδική και πρέπει να έχει διαχρονικότητα και να μην είναι σε καμία περίπτωση διακοπτόμενη.

Νίπτουν τας χείρας τους

Και φυσικά, όπως και στην περίπτωση των μικροβιολόγων, φυσιοθεραπευτών και πολλών ακόμη επιστημονικών κλάδων, ρίχνουν το μπαλάκι της επιλογής στους ειδικούς του κλάδου, λέγοντας στους επαγγελματίες θεραπευτές να υπογράψουν μαζικά συμβάσεις. Συμβάσεις, που έχει αποδειχθεί ότι δεν τηρούνται από πλευράς του οργανισμού υγείας, συμβάσεις που προφανώς θα έχουν πλαφόν, και προφανώς συμμετοχή από πλευράς των ασφαλισμένων.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι ακόμη και αν τελικώς ισχύσει κάποιο διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, οι οποίες είναι ανύπαρκτες σε δημόσιο επίπεδο έτσι κι αλλιώς, οι απώλειες και το κόστος για τα παιδιά θα είναι δραματικό. Και όλα αυτά στη μέση της χρονιάς με τα προγράμματα ήδη να βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους για κάθε παιδί.

Back to top button