Schoolicantera

Εκπαιδευτική εκδρομή του 4ου Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη

«Θεσσαλονίκη μάγισσα τραβάς σαν τον μαγνήτη…» τραγούδησε ο δικός μας Μητροπάνος πολλά χρόνια πριν, συνεχίζοντας «Θεσσαλονίκη είσαι μια, στον κόσμο δεν είν’ άλλη…» και « Θεσσαλονίκη είσ’ όμορφη σ’ όλες τις γειτονιές σου…». Αυτή την ομορφιά, τη μαγεία και τη μοναδικότητα αισθανθήκαμε οι μαθητές της Β΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων στην εκπαιδευτική μας επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά επισκεφτήκαμε την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (πεντάκλιτη βασιλική του 5ου αι.). Κατεβήκαμε στην υπόγεια κρύπτη, όπου φυλακίστηκε και πέθανε με μαρτύριο (306 μ. Χ) ο Άγιος Δημήτριος κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όταν η χριστιανική λατρεία απαγορευόταν με νόμο.

Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι ο Λευκός Πύργος (15ος αι) ήταν οχυρωματικό έργο των Οθωμανών, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών.

Ακολούθησε επίσκεψη στην περιοδική έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ για τον Νίκολα Τέσλα (1856-1943). Εάν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αι. , τότε εφευρέτης του 20ου αι. είναι ο Τέσλα.

Τέλος, στο Mediterranean Cosmos γευτήκαμε διάφορες λιχουδιές. Όταν έφτασε η ώρα της αναχώρησης, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Ευχαριστούμε πολύ τους συνοδούς καθηγητές που ήταν μαζί μας και βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδρομούλα μας!

Οι μαθητές της Β΄ Τάξης του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης»

Back to top button