Bookcorner

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ | Τα δικαιώματα του παιδιού

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ | Τα δικαιώματα του παιδιού

Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Το 1959, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού που περιλαμβάνει δέκα αρχές. Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν το βιβλίο Ένας καλύτερος κόσμος που αποτελεί την εικονογραφημένη εκδοχή της εν λόγω διακήρυξης.

Δέκα γνωστοί, Ισπανόφωνοι εικονογράφοι αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν την ουσία και τα μηνύματα της διακήρυξης. Ένας εικονογράφος για κάθε Δικαίωμα. Όλοι μαζί διαμορφώνουν την πιο πολύχρωμη και ευφάνταστη διακήρυξη που έγινε ποτέ!

Αν διαβάσει κανείς τα ∆ικαιώματα του Παιδιού, η απλότητά τους θα του προκαλέσει έκπληξη, σε βαθμό που μπορεί να αναρωτηθεί αν υπάρχει όντως ανάγκη αυτές οι τόσο λογικές και προφανείς ιδέες να συγκεντρώνονται και να διαφυλάσσονται μέσω μιας διεθνούς συνθήκης. ∆υστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που αφορούν τα παιδιά καταπατώνται συστηματικά σε όλο τον κόσμο. Το να γνωρίζουν τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, όπως και οι συγγενείς τους, η κοινωνία και οι κυβερνήσεις, θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας αξιοπρέπειας που πολλές φορές οι ενήλικοι προσβάλλουν επειδή θεωρούν τα παιδιά πιο αδύναμα άτομα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο Ένας καλύτερος κόσμος αξίζει μια θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Οι εικονογράφοι του βιβλίου Ένας καλύτερος κόσμος
Ο Jacobo Muñiz επιμελήθηκε την εικονογράφηση της σελίδας 16 που αποτελεί και το εξώφυλλο του βιβλίου. Adolfo Serra (σ. 8), Ester García (σ. 10), Elena Odriozola (σ. 12), Marco Somà (σ. 14), Violeta Lópiz (σ. 18), Marta Altés (σ. 20), Riki Blanco (σ. 22), Iban Barrenetxea (σ. 24) και Guridi (σ. 26).

Back to top button