Fashion&BeautyKidsnews

Η διαιτολόγος Ανδριάνα Ρόζμους προτείνει Διατροφή για υγιές και λαμπερό δέρμα!

Το δέρμα αποτελεί όργανο του σώματός μας με σημαντικές λειτουργίες, αφού καλύπτει το σώμα και μας προστατεύει από επιβλαβείς ουσίες, από την εισβολή μικροοργανισμών, από μηχανικές βλάβες και από την ακτινοβολία. Επίσης, είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της  ομοιόστασης του σώματος, όπως είναι η θερμοκρασία του σώματος, η οξύτητα (ph) του αίματος, κ.α.

 

Ανεξαρτήτως φύλου, όλοι θέλουμε ένα λαμπερό, υγιές και σφριγηλό δέρμα. Ο τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η διατροφή μας ευθύνονται κατά 80 – 90 % για την εμφάνιση του δέρματός μας! Επομένως, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή με κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων και η επαρκής ενυδάτωση αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα, χωρίς να ξεχνάμε, βέβαια, και τη σημασία του ποιοτικού ύπνου και της σωματικής άσκησης.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά “όπλα” που μας χαρίζει απλόχερα η φύση για την προστασία της υγείας του δέρματος είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στα τρόφιμα και μπορούν να καθυστερήσουν το ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την καταστροφή του γενετικού μας υλικού (DNA) και έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση και τη γήρανση.


Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, οι οποίες διαθέτουν παράλληλα ισχυρή φωτοπροστατευτική δράση, ενώ ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελούν και η βιταμίνη Α, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και τα φλαβονοειδή.

 

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών, ενώ η έλλειψή της σχετίζεται και με μειωμένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική την επαρκή πρόσληψή της.

Πηγές βιταμίνης C είναι το πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, ντομάτα, μπρόκολο, ακτινίδιο, φράουλες, σπανάκι, πιπεριά, μαϊντανό.

 

Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση στα κύτταρα του οργανισμού  και επιβραδύνει τα σημάδια φθοράς του χρόνου, παρεμποδίζοντας το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών. Οι κυριότερες πηγές της Βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, ξηροί καρποί, σπόροι (ηλιόσπορος), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), γλυκοπατάτα, αβοκάντο, ενισχυμένα δημητριακά, αυγά.

 

Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, και τη βρίσκουμε σε τροφές όπως το συκώτι και τα αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε φρούτα και λαχανικά με κίτρινο – πορτοκαλί χρώμα (βερίκοκα, πεπόνι, καρότο, ροδάκινο), σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, πράσινα χόρτα).

 

Το σελήνιο αποδεδειγμένα μειώνει σημαντικά την καταστροφή του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Βασικές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και γενικά τα ζωικά τρόφιμα, οι ξηροί καρποί (καρύδια Βραζιλίας), τα δημητριακά ολικής άλεσης, σπόροι  (ηλιόσπορος, chia), μανιτάρια.

 

Ο ψευδάργυρος είναι άλλο ένα ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτική δράση, αφού φαίνεται να προστατεύει το DNA των κυττάρων. Περιέχεται σε τροφές όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδια, μανιτάρια, σύκα.

Τα φλαβονοειδή αποτελούν μια κατηγορία ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνουν σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης, και βρίσκονται στο τσάι, στις φράουλες, στα σταφύλια, μήλα, μπανάνες, κρεμμύδια, κόκκινο κρασί και κακάο.

 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το νερό, αφού συμβάλλει στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, προσφέροντας υγρασία εσωτερικά και εξωτερικά. Η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου νερού ημερησίως είναι απαραίτητη για την αποβολή των τοξινών και τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

 

Στον αντίποδα βρίσκονται το αλκοόλ και η ζάχαρη. Συγκεκριμένα, η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος, ενώ η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης καταστρέφει το κολλαγόνο – ουσία που προσδίδει συνοχή και ευκαμψία στο δέρμα. Το κατεστραμμένο κολλαγόνο κάνει το δέρμα μας να είναι αδύναμο, να χάνει την λάμψη του, και επίσης το καθιστά πιο ευαίσθητο σε φλεγμονές. Ακόμη, η ζάχαρη εμποδίζει και μειώνει σημαντικά την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες και σημάδια γήρανσης.

 

Είναι απόλυτα κατανοητό, λοιπόν, ότι η υγεία του δέρματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία τονώνει, αναζωογονεί και προστατεύει όχι μόνο το δέρμα μας αλλά ολόκληρο τον οργανισμό μας, και μας χαρίζει υγεία και λάμψη.

Back to top button