Social

Θα κοπούν 11 δέντρα στην κεντρική πλατεία – Αναγκαίο κακό σύμφωνα με τη δημοτική αρχή

Μια πολύ δύσκολη, δυσάρεστη, αλλά αναγκαία απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Ομόφωνα – και αυτό έχει τη σημασία του – οι δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν με μικρές τροποποιήσεις μια ασυγκρίτως δύσκολη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας για το πράσινο του Δήμου Τρικκαίων: την κοπή 11 (!) δέντρων στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου….
Η απόφαση αυτή δεν ήταν ξαφνική. Προηγήθηκε η πτώση ενός πλατάνου στην κεντρική πλατεία από το ξαφνικό, απίστευτης ορμής μπουρίνι στα τέλη Αυγούστου του 2016. Ακολούθησε η πτώση δεύτερου πλατάνου εν αιθρία, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017. Εγινε νωρίτερα και κοπή ενός ξερού δέντρου στην ίδια αυτή πλατεία. Οπότε, επίσης ομόφωνα – και αυτό έχει επίσης τη σημασία του – το τμήμα Πρασίνου και Κηποτεχνίας της Δ/νσης Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Τρικκαίων, αποτελούμενο από 5 γεωπόνους και τεχνολόγους γεωπόνους – επιστήμονες υπαλλήλους του Δήμου, προέβησαν σε εισήγηση για κοπή 11 συνολικώς δέντρων στην κεντρική πλατεία.

Αλλά, όπως εξηγήθηκε στη σχετική εισήγηση και στο πλήθος των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων, για τα δέντρα αυτά η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη: γερνούν πεθαίνοντας, είπε χαρακτηριστικά η προϊστάμενη της Διεύθυνσης κ. Μαρία Ντότα. Και η φράση της εισήγησης μετά τον τελευταίο έλεγχο, μόλις πριν 7 ημέρες (7 Σεπτεμβρίου 2017) ήταν η εξής: «Σε όλες τις δενδροδόχους παρατηρήθηκε εκτεταμένη σήψη των ριζών, έντονη δυσοσμία, σε αρκετά σημεία το ξύλο ήταν μαλακό, εύθρυπτο και σπογγώδες. Σε κάποια δένδρα παρατηρήθηκε ότι το κέντρο του κορμού στη βάση τους ήταν έντονα μαύρο, ενώ σε άλλα έντονα κόκκινο, συμπτώματα που μας δείχνουν προσβολές των δένδρων από ασθένειες που ευθύνονται για τις σηψιρριζίες».
Και με δεδομένη τη φράση «υπάρχει υψηλός βαθμός επικινδυνότητας, για την ασφάλεια των πολιτών και την πρόκληση υλικών ζημιών», ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ειπώθηκαν πολλά και χρήσιμα για τα δέντρα στα Τρίκαλα και σε όλον τον Δήμο. Η τελική απόφαση διαμορφώθηκε με σχετική διαφοροποίηση από την αρχική εισήγηση: να γίνει σταδιακά η κοπή, διερευνώντας την πιθανότητα, κάποιο ή κάποια από τα δέντρα να σωθεί.
Πρόκειται για όλο το τμήμα της αριστερής πλευράς της κεντρικής πλατείας, ρπος την οδό Ερμού δηλαδή, αποτελούμενο από ιπποπκαστανιά, πλατάνους, σφενδάμους και λευκά (αυτή στο δεξιό άκρο της πλατείας).

Ταυτοχρόνως, η ίδια προσπάθεια διάσωσης θα γίνει και σε τρεις άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες η υπηρεσία πρότεινε κοπή: δύο μανόλιες επί της οδού Ασκληπιού (μπροστά από τα καταστήματα «Plaza» και «Δωδώνη» και μία επί της Καρανάσιου 2.
Φυσικά, όσα δέντρα κοπούν, θα αναπληρωθούν με άλλα, κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας και αφού συνεξεταστούν οι συνθήκες και το κλίμα της πόλης.

Από το γραφείο Τύπου

Back to top button