Kidsnews

Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γεννήθηκαν τρίδυμα που μοιράζονταν τον ίδιο πλακούντα!

Η καλή είδηση της ημέρας μας έρχεται από την Θεσσαλονίκη που γεννήθηκαν τρίδυμα κοριτσάκια μονοζυγωτικά από τον ίδιο πλακούντα!

Τα τριδυμάκια που ήρθαν στην ζωή ανήμερα της Μέρας της Γυναίκας αποτελούν μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση για τα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα καθώς είναι μονοχοριακά τριαμνικά τρίδυμα. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η σύλληψή τους έγινε φυσιολογικά ενώ η οικογένεια δεν είχε κανένα ιστορικό με δίδυμα ή τρίδυμα.Η συχνότητα αυτής της σύλληψης και κυοφορίας είναι μικρότερη του 1:100.000 και αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται και για αυτόματη σύλληψη τότε οι πιθανότητες είναι ακόμη πιο μικρές.

Η σπάνια περίπτωση αυτών των τριδύμων

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο, Νίκο Παπανικολάου, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Περίμετρος της ΕΡΤ3 πρόκειται για τρίδυμα κοριτσάκια που προέρχονται από τον ίδιο πλακούντα, μονοζυγωτικά, φαινόμενο πολύ σπάνιο στην ιατρική βιβλιογραφία. Τα τρίδυμα προέκυψαν μάλιστα από αυτόματη σύλληψη.

Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν αναφέρεται καμία τέτοια γέννα, ενώ στην παγκόσμια, μόλις 40-50 τέτοια περιστατικά.

Το ζευγάρι που απέκτησε τα τρίδυμα κοριτσάκια, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους δεν είχε κανένα ιστορικό με δίδυμα ή τρίδυμα στην οικογένεια.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανικολάου, μία τέτοια κύηση ενέχει πολλούς κινδύνους, διότι, καθώς τα έμβρυα τρέφονται από τον ίδιο πλακούντα, υπάρχει η περίπτωση κάποιο από τα τρία να μην αναπτυχθεί σωστά και να συμπαρασύρει τα άλλα δύο. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο γυναικολόγος, συνήθως τέτοιες κυήσεις δεν εξελίσσονται ποτέ σχεδόν ομαλά και δεν έχουν καλή κατάληξη.

Back to top button