Κατσαρολάκι

ΚΙΟΥΝΕΦΕ – από την Ανατολή με αγάπη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

● ½ kg φύλλο καταϊφι

● 200 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας λιωμένο

● 200 γρ τυρι ανθότυρο ή ξινομηζύθρα Κρήτης

● 50 γρ επιπλέον βούτυρο για τις πυρίμαχες ταρτιέρες

● 100 γρ. φιστίκια αιγίνης άψητα, ανάλατα και τριμμένα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

● 250 γρ ζάχαρη

● 200 γρ νερό

● χυμό από ένα πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα μπόλ, λιώνουμε με το πηρούνι και ανακατεύουμε πολύ καλά τα δύο τυριά.
Κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες και το μαδάμε («ξάνουμε») ώστε να αφρατέψει.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε και το ρίχνουμε επάνω από το “ξασμένο” καταϊφι, ανακατεύοντας καλά να πάει παντού.
Χωρίζουμε το καταϊφι σε οχτώ μέρη.
Βουτυρώνουμε τις ταρτιέρες και απλώνουμε το μισό από το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο.
Βάζουμε το 1/8 από τα τυριά, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να γίνει επίπεδο.
Βουτυρώνουμε μ΄ ένα πινέλο την επιφάνεια του καταϊφιου και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες ταρτιέρες.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για 5’-7’. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 o C και ψήνουμε για 30’-35’, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Βγάζουμε τις ταρτιέρες από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Back to top button