Κατσαρολάκι

Λαβράκι και τρεις συνταγές αποτοξίνωσης!!!

Οι γιορτές τελείωσαν, και πρέπει ο οργανισμός μας να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Η καλύτερη αποτοξίνωση λοιπόν ξεκινά από το φρέσκο και καλό ψάρι!!!

 

Λαβράκι ψητό στο αλάτι με βότανα

1 πολύ φρέσκο λαυράκι 1 ½ κ.
2 κ. σ. αλάτι χοντρό
3 ασπράδια αβγών
1 φλ. διάφορα ξερά αρωματικά βότανα (θυμάρι, ρίγανη, λουΐζα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δάφνη, μελισσόχορτο, κλπ) θρυμματισμένα
3-4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Πλένουμε το ψάρι, το καθαρίζουμε από τα εντόσθια και κόβουμε τα πτερύγια και την ουρά αλλά δεν το ξελεπιάζουμε. Το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε το αλάτι και τα βότανα ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι λίγο μεγαλύτερο από το ψάρι στρώνουμε το μισό από το μείγμα αλάτι –βότανα -μαρέγκα. Τοποθετούμε επάνω το ψάρι. Σκεπάζουμε καλά το ψάρι χωρίς να αφήσουμε κανένα κενό με το υπόλοιπο μείγμα αλατιού, πιέζοντας ελαφρά. Το ψήνουμε 1 ώρα. Γενικά, χρειάζεται 45 λεπτά για κάθε κιλό συν 5 -7 λεπτά για κάθε 250 γρ. παραπάνω. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ταψί στο τραπέζι. Σπάμε με ένα σφυράκι τη σκληρή κρούστα που έχει δημιουργηθεί. Αφαιρούμε το κεφάλι.  Βγάζουμε την πέτσα που παρασύρει μαζί και τα λέπια του ψαριού. Βγάζουμε το επάνω μέρος της σάρκας σε δύο φιλέτα σε πιατέλα. Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο. Βγάζουμε το κάτω μέρος της σάρκας σε δύο φιλέτα και μεταφέρουμε σε πιατέλα –η πέτσα μαζί με τα λέπια θα μείνει κολλημένη στο αλάτι. Σερβίρουμε με λίγο εξ. παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύουμε με βραστά χόρτα ή λαχανικά.

Λαβράκι με σάλτσα πορτοκάλι

4 λαβράκια 400-450 γρ. το καθένα
3 μέτρια πορτοκάλια
¾  φλ. το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. λευκά αμύγδαλα σε φιλέτα καβουρδισμένα ελαφρά
½ φλ. ελαιόλαδο
Για το αλεύρωμα: 1 φλ. αλεύρι + 1 πρέζα πιπέρι καγιέν + 1 φουσκωτό κ.γ. σκόνη σκόρδου+ φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια, αφαιρούμε τα κεφάλια και κόβουμε την ουρά. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα. Στύβουμε το ένα πορτοκάλι και κρατάμε τον χυμό του. Καθαρίζουμε τα άλλα δύο πάνω από ένα μπολ για να μαζεύουμε το χυμό τους, που τον ρίχνουμε στο μπολ με το χυμό του πορτοκαλιού και τα χωρίζουμε σε φέτες. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη σκόρδου και το πιπέρι καγιέν. Βγάζουμε τα ψάρια από το ψυγείο, τα αλευρώνουμε, τα τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι και τα αφήνουμε επάνω σε λαδόκολλα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε τα ψάρια να ροδίσουν και να κάνουν τραγανή πέτσα γυρίζοντάς τα προσεκτικά 2-3 φορές. Τα βγάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σουρώνουμε το ελαιόλαδο, καθαρίζουμε το τηγάνι και το ρίχνουμε πάλι μέσα. Βράζουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις φετούλες των πορτοκαλιών, το φρέσκο κρεμμυδάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε άλλα 2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα. Σερβίρουμε τα ψάρια σε 4 πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σκορπάμε επάνω τα αμύγδαλα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Λαβράκι στη λαδόκολλα με φινόκιο!

4 λαβράκια 300 -350 γρ. περίπου το καθένα
4 φινόκιο
1 φλ. ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι
400 γρ. ντοματίνια
4 κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης 8-10 εκ. μήκος το καθένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ξύσμα 1 λεμονιού
¾ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαβράκια. Τα αλατίζουμε, τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Καθαρίζουμε τα φινόκιο από τα χαλασμένα φύλλα, αφαιρούμε τον σκληρό τριγωνικό πυρήνα και κόβουμε σε λωρίδες.  Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στα δύο. Βάζουμε τα φινόκιο, τα ντοματίνια, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και τις ελιές σε μπολ, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.  Κόβουμε 4 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα τριπλάσια σε μήκος από το μήκος των ψαριών και διπλώνουμε το καθένα στα δύο. Βάζουμε επάνω σε κάθε κομμάτι χαρτιού ένα λαυράκι, ρίχνουμε από πάνω το ¼ από τα λαχανικά και ακουμπάμε 1 κλαδάκι ρίγανη. Διπλώνουμε το κάτω μέρος της λαδόκολλας επάνω στην ουρά και το πάνω μέρος επάνω στο κεφάλι του ψαριού και διπλώνουμε και τα πλαϊνά της λαδόκολλας έτσι που να κλειστεί το ψάρι με τα λαχανικά τελείως μέσα στο χαρτί.  Ψήνουμε γύρω στα 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε τα πακέτα στα πιάτα.

 

 

 

Back to top button