Bookcorner

Λαφκάντιο, το λιοντάρι που ήξερε να πυροβολεί…ή αλλιώς “η ζούγκλα των ανθρώπων”

Το πρώτο παιδικό βιβλίο του Αμερικανού Σελ Σιλβερστάιν με τίτλο Λαφκάντιο, Το λιοντάρι που ήξερε να πυροβολεί κυκλοφόρησε το 1963, και άνοιξε τον δρόμο της αναγνώρισης για τον πολυτάλαντο συγγραφέα. Στο ιδιότυπο αυτό βιβλίο αναγνωρίζουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν αργότερα διάσημο τον συγγραφέα του: πρωτοτυπία θέματος, στρωτή αφήγηση, ανθρώπινοι προβληματισμοί και χιούμορ. Πολύ χιούμορ.

Ο Λαφκάντιο είναι ένα λιοντάρι που μεγαλώνει στη ζούγκλα, κάνοντας όλα αυτά που κάνουν τα φυσιολογικά λιοντάρια: παίζει στο χορτάρι, κολυμπάει στο ποτάμι, τρώει λαγούς, και κοιμάται στον ήλιο. Όταν οι κυνηγοί έρχονται για να σκοτώσουν τα λιοντάρια, ο Λαφκάντιο αποδεικνύεται ένα πολύ ανθεκτικό λιοντάρι στον κίνδυνο, που για να επιβιώσει, μαθαίνει να χειρίζεται το κυνηγετικό τουφέκι με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σύντομα οι δεξιοτεχνίες του γίνονται ευρέως γνωστές, και ο ιδιοκτήτης ενός τσίρκου φτάνει στη ζούγκλα για να συναντήσει τον Λαφκάντιο και να του προτείνει συνεργασία: με αυτόν τον τρόπο το συμπαθέστατο λιοντάρι φτάνει σε μία από τις μητροπόλεις του κόσμου προκειμένου –σύμφωνα με το αφεντικό του– να εξανθρωπιστεί. Εκεί μαθαίνει να ανεβοκατεβαίνει με το ασανσέρ, να κάθεται πειθήνιο στην καρέκλα του κουρείου, να στήνεται στον ράφτη για να του πάρει μέτρα, να τραγουδά και να παίζει κιθάρα. Κυρίως: μαθαίνει να λατρεύει τα ζαχαρωτά· ο Λαφκάντιο καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες ζαχαρωτών και μετά πανευτυχής χαϊδεύει τη λιονταρίσια κοιλιά του. Τα ζαχαρωτά είναι όμως αυτά που θα καθορίσουν την πορεία και την προσωπικότητά του τα επόμενα χρόνια δίπλα στο ανθρώπινο γένος.

Η εικονογράφηση του βιβλίου ανήκει στον ίδιο τον Σιλβερστάιν· με απλό – αλλά κυρίως με χιουμοριστικό τρόπο – αποδίδει την εξέλιξη του λιονταριού δια μέσου των ετών: από ένα άγριο ζώο της ζούγκλας μετατρέπεται σε έναν υποταγμένο ζώο-άνθρωπο με λεπτό μουστάκι, χτενισμένη χαίτη και κρυμμένη ουρά, που αναζητά εναγωνίως καινούργιες συγκινήσεις. Ο Λαφκάντιο είναι ένα από τα πιο παραγνωρισμένα έργα του Αμερικανού συγγραφέα, ωστόσο πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα βιβλία του Σιλβερστάιν, το δίλημμα του λιονταριού, καθώς και το αινιγματικό φινάλε δίνουν τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Ο Λαφκάντιο δεν αποτελεί μόνο υπόδειγμα παιδικού βιβλίου, αλλά συνιστά ένα πραγματικά διδακτικό εγχειρίδιο για χιλιάδες δασκάλους σε σχολεία ανά την υφήλιο. Οι προβληματισμοί του βιβλίου αγγίζουν τις παρυφές της δομής και της οργάνωσης των δυτικών κοινωνιών, όπου οι ρόλοι καθορίζουν τις εκάστοτε δομές εξουσίας, αλλά και του φετιχισμού που αυτές αναπτύσσουν στα πλαίσια πάντα της εκμετάλλευσης.

Το πιο σημαντικό δίδαγμα όμως του βιβλίου είναι να μην ξεχνάς από πού έχεις ξεκινήσει· πως η ζωή δεν αποτελεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα για να διασκεδάζεις ή να συγκινείς τα πλήθη. Είναι να θυμάσαι τις ρίζες σου, όταν η γη είναι έτοιμη να αναποδογυρίσει για σένα και τις εντυπωσιακές ικανότητές σου. Είναι, στην τελική, να θυμάσαι πως αυτή η ζωή είναι η δική σου ζωή, και πως πρέπει να είσαι έτοιμος να σταθείς στο ύψος σου, για να προασπιστείς την προσωπικότητα, τα ιδανικά, την αξιοπρέπεια, το ίδιο σου το είναι. Όλα εκείνα που επιβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι –ενίοτε και τα λιοντάρια– πρωτίστως οφείλουν να έχουν μία ζωή ξέχωρη από καταπιέσεις, εξουσίες και κάθε λογής κερδών. Μία ζωή προπάντων αληθινή – που δεν αξίζει να θυσιαστεί ούτε στο ελάχιστο ακόμη και για όλα τα ζαχαρωτά του κόσμου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωρικός.

Back to top button