Fashion&Beauty

Μπορεί τελικά μια έγκυος να βάφει τα μαλλιά της;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τροποποιείται ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας, λόγω των κυκλοφορούντων ορμονών. Συχνά η γυναίκα παρατηρεί τα μαλλιά της να είναι περισσότερα και οι τρίχες πιο χοντρές. Η τριχόπτωση επίσης περιορίζεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της κύησης. Κάποιες φορές παρατηρούνται και αλλαγές στο σχήμα της τρίχας (περισσότερο σγουρά μαλλιά), χωρίς να είναι κατανοητός ο ακριβής μηχανισμός που οδηγεί σε αυτή την αλλαγή.

Είναι ασφαλείς οι βαφές για την έγκυο και το μωρό;

Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα στη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με την ασφάλεια και τη χρήση βαφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό ότι υπάρχει μια απορρόφηση της βαφής διαμέσου του δέρματος της κεφαλής, η οποία ωστόσο είναι μικρή. Αν και η Αμερικάνικη Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG) υποστηρίζει ότι πιθανώς οι βαφές μαλλιών είναι ασφαλείς στην εγκυμοσύνη, λόγω ακριβώς της μικρής τους απορρόφησης, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των μαιευτήρων σε αυτό το θέμα. Στο πρώτο τρίμηνο, που αποτελεί ευαίσθητη περίοδο λόγω της οργανογένεσης, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση βαφών. Ανεξάρτητα από την απορρόφηση διαμέσου του δέρματος, οι περισσότερες βαφές έχουν και έντονη οσμή λόγω των χημικών συστατικών τους, που επίσης μπορεί να βλάψουν το κύημα. Συνιστάται η αποφυγή βαφών και προϊόντων περιποίησης που περιέχουν αμμωνία, η οποία έχει έντονη οσμή.

Είναι οι ανταύγειες ασφαλέστερες;

Οι ανταύγειες, λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται, θεωρούνται ασφαλέστερες.

Το προϊόν τοποθετείται σε απόσταση από το θύλακα της τρίχας και παράλληλα καλύπτεται με ειδική μεμβράνη, γεγονός που περιορίζει τόσο την απορρόφηση όσο και τη διάχυση μιας έντονης οσμής. Υπάρχουν επίσης φυτικές βαφές στο εμπόριο,που είτε δεν περιέχουν χημικά, είτε περιέχουν σε μικρότερη περιεκτικότητα. Αυτές οι βαφές επίσης θεωρούνται ασφαλέστερες από τις μόνιμες βαφές. Οι βαφές χένας συγκαταλέγονται στις φυτικές βαφές.

Η Αμερικάνικη Ένωση Εγκυμοσύνης (APA) συνιστά:

• Αποφύγετε τη βαφή μαλλιών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

• Ολοκληρώστε τη διαδικασία σε καλά αεριζόμενο χώρο

• Μην αφήνετε τη βαφή περισσότερο χρόνο απ’ότι χρειάζεται

• Ξεπλύνετε το κεφάλι σας με άφθονο νερό μετά την ολοκλήρωση της βαφής

• Φορέστε γάντια εάν βάφετε τα μαλλιά σας η ίδια

• Μην βάφετε ποτέ τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες

Αν είστε έγκυος και εργάζεστε σε κομμωτήριο:

• Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία

• Χρησιμοποιείστε γάντια μιας χρήσης και προστατευτική μάσκα

• Φροντίστε ο χώρος εργασίας σας να αερίζεται επαρκώς

• Μην έχετε φαγητό και νερό εκτεθειμένα στο χώρο εργασίας

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν αυτά αποτελούν κοινά προϊόντα του εμπορίου. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό φαρμακευτικό προϊόν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη χρήση του όσο είστε έγκυος. Εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε έχουν έντονο και δύσκολα ανεκτό άρωμα, χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς άρωμα.

Back to top button