KidsnewsSchoolicantera

Ναι στη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Ομόφωνα θετική η άποψη των συμμετεχόντων στη σημερινή σύσκεψη για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο δήμο Τρικκαίων.

Πρόκειται για την πρώτη μία σειράς τριμερών συσκέψεων σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, που γίνονται κατ’ επιταγή του υπουργείου Παιδείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο διευθυντής Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Μπουλούμπασης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών των Τρικάλων, Χρήστος Τρικάλης. Αντικείμενο ήταν η διευθέτηση των λεπτομερειών σχετικά με την επέκταση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά το δήμο Τρικκαίων οι συμμετέχοντες ομοφώνησαν ως προς την σημασία της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Ενστάσεις σημειώθηκαν μόνο ως προς τον μεγάλο αριθμό των νηπίων στο κέντρο της πόλης και τον μικρό αριθμό των διαθέσιμων σχολικών κτιρίων. Βέβαια, το επόμενο διάστημα θα ανεγερθούν δύο νέα νηπιαγωγεία και πάλι, ωστόσο, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Θα εξεταστεί, έτσι το επόμενο διάστημα μία λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, αναμένονται άμεσα οι προτάσεις ώστε από το Μάιο να είναι όλα έτοιμα.

«Τα δεδομένα είναι θετικά. Μόλις οι επιτροπές που απαρτίζονται από τον δήμαρχο της πόλης, τον διευθυντή της Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών εξετάσουν τα δεδομένα, περιμένω τις προτάσεις τους για να προχωρήσουμε. Εμείς ήδη από το περασμένο φθινόπωρο έχουμε κάνει προεργασία εξετάζοντας όλες τις σχολικές μονάδες. Την περασμένη χρονιά μόνο 250 προνήπια δεν φοίτησαν όχι όμως επειδή δεν μπορούσαν να απορροφηθούν, απλώς επειδή οι γονείς δεν το επέλεξαν. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Όπως όλα δείχνουν, αμέσως μετά το Πάσχα οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα, αφού οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς ξεκινούν κάπου στα μέσα Μαΐου, οπότε και οι γονείς των 4χρονων παιδιών θα πρέπει να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν.
Σε δηλώσεις του προ ημερών ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε πει για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση: «Οι διαδικασίες ως προς την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια. Ήδη, από τον Σεπτέμβριο σε 200 δήμους έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτή τη ρύθμιση και σιγά-σιγά θα πηγαίνουμε και στους υπόλοιπους δήμους. Και βεβαίως, αυτό σημαίνει μια πολύ έντονη προετοιμασία των δήμων για τους παιδικούς σταθμούς και μία προτροπή στους δήμους και στις οικογένειες να στέλνουν τα μικρά παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών από μικρή ηλικία είναι ένας τρόπος να χτυπηθούν οι ανισότητες και ξέρουμε ότι αυτά είναι πολύ θετικά στοιχεία σε μία δημοκρατία».

Back to top button