Social

Ομαδική Έκθεση Παιχνίδι Αιών Παις εστί Παίζων στη γκαλερί “Alma”

Μια έκθεση για το παιχνίδι και την επιστροφή στην παιδική ηλικία. Μια έκθεση με έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση της γκαλερί “Alma” να φιλοτεχνήσουν και να παρουσιάσουν έργα πρωτότυπα και ευρηματικά. Το παιχνίδι αποτελεί δικαίωμα των παιδιών, είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, τη διασφάλιση της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής τους υγείας, προσφέρει χαρά, ευχαρίστηση και διασκέδαση, δημιουργεί συνεκτικούς δεσμούς, τονώνει την αυτοπεποίθηση και τη συνεργασία, εντείνει τις δυνατότητες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης.

Η τάση του ανθρώπου να παίζει είναι έμφυτη και κρίσιμης σημασίας στην πολιτισμική εξέλιξη, το παιχνίδι διεκδικούσε πάντα τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανθρώπινη ζωή. Κάθε πολιτισμός, από τους αρχαιότερους έως τους πιο σύγχρονους, έχει τα δικά του παιχνίδια, τα οποία συνιστούν εύγλωττες μαρτυρίες, αποτυπώνουν φιλοσοφίες και στάσεις ζωής. Αλλά, πάντα το παιχνίδι ανοιγόταν στην απόλαυση και την απελευθέρωση.

Οι συνθέσεις των καλλιτεχνών της έκθεσης βρίσκονται σε ευθεία αντιστοιχία με ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις, προσωπικά βιώματα και καταβολές, μνήμες, αναφορές και συγκινήσεις, αφηγούμενες μικρές ιστορίες στις παρυφές ενός άλλου κόσμου. Ενός κόσμου παιδικότητας και ευαισθησίας, νοσταλγίας και αθωότητας, που παραπέμπει σ’ έναν παρελθοντικό χρόνο, αλλά αναπάντεχα ζωντανό στην ανάμνηση. Και ταυτόχρονα ενός κόσμου απρόσμενου και αμφίσημου ανάμεσα στην πραγματικότητα, το όνειρο και τη φαντασία, το συνειδητό και το υποσυνείδητο, που, ωστόσο, δεν στερείται ρομαντικής ατμόσφαιρας και μεταφυσικής γοητείας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Τάσσος Μισσούρας,Μιχάλης Μανουσάκης,Μανώλης Μπιτσάκης,Γιάννης Αδαμάκης ,Αλέξανδρος Μαγκανιώτης,Ειρήνη Ματσούκη,Βάνα Φερτάκη, Ανδρέας Βούσσουρας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Μάρτιν Ντόνεφ, Κώστας Λάβδας, Κωνσταντίνος Πάτσιος,Νατάσσα Πουλαντζά , Μάριος Φούρναρης, Θεόφιλος Κατσιπάνος.

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης

Διάρκεια Έκθεσης : 15 Δεκεμβρίου 2017 – 31 Ιανουαρίου 2018

Back to top button