Υγεία

Ο ψυχίατρος κ. Αχιλλέας Οικονόμου μας μιλάει για τις κρίσεις πανικού

Γιατί μερικές φορές νιώθω την καρδιά μου να χτυπάει, τα χέρια μου να τρέμουν, να ιδρώνω, να δυσκολεύομαι να πάρω ανάσα και να νομίζω ότι έχω κάτι σοβαρό; Γιατί όσες φορές πήγα στα επείγοντα και έκανα εξετάσεις οι γιατροί μου είπαν ότι δεν έχω τίποτα; Είναι άγχος; Και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω”;

Η παραπάνω περιγραφή είναι αρκετά συνηθισμένη. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που αναφέρουν αυτά, αλλά και άλλα συμπτώματα, όπως μουδιάσματα, αισθήματα κρύου ζέστης, ζάλη, τάση προς λιποθυμία, που τους οδηγούν στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται κρίση πανικού και οι συχνές κρίσεις ορίζονται ως “διαταραχή κρίσεων πανικού”. Αποτέλεσμα πολλές φορές των κρίσεων πανικού είναι η ανάπτυξη αγοραφοβίας, δηλαδή ενός φόβου ότι θα πάθω κάτι, είτε ευρισκόμενος μπροστά σε άλλα άτομα, είτε σε χώρους όπου είναι δύσκολο να φύγω (ουρές, γέφυρες, καφετέριες κλπ).

Υπολογίζεται ότι τα άτομα που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα επισκέπτονται κατά μέσο όρο 10 φορές συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, μέχρι να ασχοληθεί μαζί τους κάποιος ειδικός της ψυχικής υγείας. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία και η χρήση κατάλληλης αγωγής, όπου είναι απαραίτητη, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Αχιλλέας Οικονόμου

Ψυχίατρος

Back to top button