Κατσαρολάκι

Παιδικό πάρτι και συνταγές για να το κάνετε σούπερ!

Θα κάνετε παιδικό πάρτυ στο σπίτι; Ένα τέλειο παιδικό πάρτυ δεν χρειάζεται ούτε πολύ κόπο ούτε μεγάλα έξοδα. Σας προτείνουμε 2 σνακ που τρελαίνουν τα παιδιά. Εύκολες  και γρήγορες συνταγές.

Χρωματιστά γλυκά ποπ κορν

Υλικά

  • 3 κούπες φρεσκοψημένο ποπ κορν (έχοντας αφαιρέσει τους σπόρους που κάηκαν ή δεν έσκασαν)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα νερό
  • 3-5  σταγόνες χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη

Εάν θέλετε παραπάνω από ένα χρώμα στα ποπ κορν, τότε χώριστε το ψημένο καλαμπόκι σε τόσα μέρη όσα τα χρώματα που θέλετε και ακολούθηστε τα παρακάτω βήματα αλλά σε χωριστά δοχεία για το κάθε χρώμα)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλτε την ζάχαρη (όχι την άχνη) και το νερό να βράζουν μέχρι να σιροπιάσουν (δοκίμαστε μια σταγόνα με το κουτάλι και μόλις γίνει παχύρρευστη και δεν “τρέχει” πολύ, είναι έτοιμο)
  • Λίγα λεπτά πριν το αποσύρετε από τη φωτιά, πρόσθεστε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακάτεψτε καλά
  • Βουτυρώστε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί και βάλτε μέσα το φρεσκοψημένο ποπ κορν
  • Ρίξτε από πάνω το χρωματισμένο σιρόπι ενώ ανακατεύετε γρήγορα
  • Χωρίς να χάσετε καθόλου χρόνο πασπάλιστε το ποπ κορν με την άχνη ζάχαρη και συνέχιστε το ανακάτεμα
  • Είναι έτοιμο όταν τα ποπ κορν δεν κολλάνε μεταξύ τους και το σιρόπι πάρει τη μορφή σκόνης

 

 

 

Καραμελωμένα ποπ κορν

  • 3/4 φλ. (ή 180 γρ.) σπόρους καλαμποκιού
  • 3 κ.σ. καλαμποκέλαιο
  • 125 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • ¾ φλ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 1 κ.σ. μελάσα ή μέλι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • ½ κ.γλ. σόδα (για να γίνει πιο αφράτο το μείγμα καραμέλας και να καραμελωθούν πιο εύκολα τα ποπ-κορν
  • Τοποθετώ το λάδι και το καλαμπόκι στην κατσαρόλα και κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας.
  • Ανάβω το μάτι στην ψηλότερη θερμοκρασία και περιμένω ωσότου ακούσω το πρώτο «ποπ». Μόλις σκάσουν τα πρώτα ποπ-κορν, σβήνω τελείως την θερμοκρασία έχοντας διαρκώς κλειστό το καπάκι και περιμένω να σκάσουν και τα υπόλοιπα.
  • Όταν πια σκάσουν όλα, μετά από 2-3′, ανοίγω το καπάκι και τα μεταφέρω σε μεγάλη γαβάθα.
  • Ετοιμάζω την καραμέλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λιώνοντας πρώτα το βούτυρο και ρίχνοντας στην συνέχεια την ζάχαρη (σε μέτρια φωτιά). Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  •  Όσο περισσότερο χρόνο αφήνω το μείγμα πάνω στην φωτιά (σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία) τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα ποπ κορν στην συνέχεια, αφού έχει ομογενοποιηθεί η ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτω την μελάσα (ή το μέλι) και το αλάτι. Στο τέλος ρίχνω την σόδα και διαπιστώνω ότι το μείγμα καραμέλας αποκτά αφράτη και αφρώδη υφή. Δίνω ένα-δύο βράσεις κι αποσύρω από την φωτιά.
  • Ρίχνω αμέσως την καραμέλα πάνω από τα ποπ κορν. Ανακατεύω με μία ξύλινη κουτάλα να πάει παντού και να καλυφθούν όλα τα ποπ κορν ομοιογενώς.
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 145°C.

Αραδιάζω τα καραμελωμένα ποπ κορν πάνω σε 2 λαμαρίνες και τα τοποθετώ στον φούρνο για 10-15’ μέχρι να γίνουν τραγανά. Ανακατεύω τακτικά και παρακολουθώ να μην αρπάξουν.

poloxroma xonakia popcorn

Διακόσμηση: Βάζω τα ποπ κορν σε χάρτινες φόρμες και για την διακόσμηση τους μπορείτε να πάρετε φατσούλες έτοιμες λευκής σοκολάτας ή  φατσούλες από μαύρη  σοκολάτα, τα ματάκια είναι smarties ενώ τα μουστάκια είναι γλυκόριζα μαύρη ρόδα ( από είδη ζαχαρωτών ) να τα κόψετε και να φτιάξετε τα μουστάκια.

Εάν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή την διαδικασία μπορείτε πολύ απλά να αγοράσετε σημαιούλες ή να φτιάξετε χωνάκια από πολύχρωμα χαρτιά κατασκευών και να διακοσμήσετε τα ποπ κορν.

karamelomena mila

Καραμελωμένα μήλα

Υλικά

Για την καραμέλα
225 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
110 ml νερό
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
2 κουτ. σούπας σιρόπι ζαχαροκάλαμου
25 γρ. βούτυρο
Για τα μήλα
6 μήλα κόκκινα  ή κίτρινα
6 χοντρά καλαμάκια για σουβλάκι ή ξυλάκια για παγωτό

 

 

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό σε μέτρια φωτιά. Μόλις διαλυθεί, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει μία βράση. Xωρίς να ανακατεύουμε, αφήνουμε την καραμέλα να φτάσει σε θερμοκρασία 138ºC για 10 περίπου λεπτά. Όσο ετοιμάζεται η καραμέλα, περνάμε τα καλαμάκια στα μήλα. Bουτάμε κάθε μήλο στην έτοιμη, καυτή καραμέλα γυρίζοντάς το κυκλικά ώσπου να καλυφθεί με αρκετή ποσότητα. Tα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη μαρμάρινη επιφάνεια ή σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου μέχρι να στεγνώσουν

 

Back to top button