Social

ΠΙΑΛΕΙΑ: Ξεριζωμός…η εσχάτη των δεινών – Οικογένειες που άφησαν πίσω τα σπίτια τους

Οι άνθρωποι που έχασαν το βιος τους κι ένα πρόβλημα που έρχεται από τα παλιά

 

Ο χρόνος πύκνωσε σε ένα ξημέρωμα για τον οικισμό Αλπίνα στην Πιαλεία. Άνθρωποι, είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, τη ρίζα που άπλωσαν σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη του νομού Τρικάλων να κόβεται , μαζί με τη γη που τόσο αγάπησαν. Το κόστος δεν μετριέται όπως μας λένε, μιας και όσα σπίτια και να αποκτήσουν, όπου κι αν μεταφερθούν, ο ξεριζωμός θα συνοδεύει τη σκέψη τους και η απώλεια πάντα θα είναι παρούσα. Πόσο μάλλον σε μια εποχή με τόσα προβλήματα φορτωμένη.

Της Ελένης Χολέβα

(δημ. Η ΕΡΕΥΝΑ, 8/3/2018)

 

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Ο κόσμος αρχίζει να ξυπνά για να πάει στις δουλειές του, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι του μόχθου με μικρά παιδιά. Όπως μας λέει η κα Γιάννα, «Ξύπνησα στις 4 το πρωί για να πάω το παιδί που έφευγε σχολική εκδρομή στο σημείο αναχώρησης. Τίποτα δεν προμήνυε κάτι. Όταν επέστρεψα, ξεκίνησαν όλα… Συγγενής και γειτόνισσα από το διπλανό σπίτι με φώναξε, λέγοντάς μου ότι βλέπει τον τοίχο του σπιτιού της να ανοίγει! Το επιβεβαιώσαμε δυστυχώς… και λεπτό με το λεπτό μπορώ να πω ότι γινόταν όλο και χειρότερο. Στο δικό μας σπίτι το πρόβλημα δεν είχε αρχίσει ακόμη να φαίνεται…παρά λίγες ρωγμές. Κάποια στιγμή τραβώντας την ντουλάπα στο δωμάτιο των παιδιών παγώσαμε… Η ρωγμή είχε κόψει τον τοίχο στα δύο».

Ήταν η στιγμή που η καθίζηση, μια πραγματικά βουβή υποχώρηση του εδάφους που δεν μπορεί να την  αισθανθείς αλλά εξελίσσεται ραγδαία, χτύπησε ένα ένα τα σπίτια του οικισμού. Την ίδια ώρα, και οι πρώτες ρωγμές στους δρόμους και σε σημεία εκατοντάδες μέτρα μακριά. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν είναι δραματικές. Με το ξημέρωμα, ο παπάς χτυπάει την καμπάνα του χωριού για να μαζευτούν οι κάτοικοι, κι όλοι μαζί οδεύουν προς τα σπίτια για να συμπαρασταθούν αλλά και να βοηθήσουν  να μεταφερθούν ότι μπορεί να μεταφερθεί…. Από αναμνήσεις μια ζωής μέχρι κουφώματα. Όλα σε άριστη κατάσταση, μιας και τα σπίτια είχαν ανακαινισθεί πρόσφατα για τις ανάγκες των σύγχρονων οικογενειών που φιλοξενούσαν.

«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα», μας λέει η κα Γιάννα, «Πριν μερικές μέρες χάσαμε δύο ανθρώπους στη γειτονιά μας. Ο ένας 69χρονών και η γιαγιά μας… Για τη γιαγιά σκέφτομαι ότι αν ζούσε δεν θα το άντεχε….».

Ο κ. Χρήστος Πατσιούρας, επίσης κάτοικος της περιοχής, με τους γείτονες να είναι όλοι και συγγενείς μεταξύ τους, μας υποδέχεται στο σπίτι του. Έχει επίσης μεταφέρει ότι μπορούσε, τώρα μαζεύει και τα τελευταία. Μεταξύ αυτών και μια ραπτομηχανή… «Είναι πάνω από 50 ετών» μας λέει. Οικογενειακό το βάρος. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο μετά το θάνατο. Πρώτα λέμε να χουμε την υγειά μας και μετά το σπίτι μας…», λέει για όλο αυτό που ζει και που κάποιες φορές γίνεται απόγνωση. «Το καλοκαίρι έχουμε γάμο… Η ζωή προχωρά, αλλά η καρδιά μας θα μείνει πίσω…» ,μας λέει μην περιμένοντας από εκείνη τη στιγμή κάποια λύση σωτηρίας. Το φαινόμενο, δεν έδειξε καμία επιείκεια.

Από τα παλιά … το πρόβλημα – Δημοσίευμα στην εφ. «Η Ερευνα»

Άνοιξη του 2014, ένας σεισμός έχει επίκεντρο στη Σαρακήνα. Λίγες μέρες μετά, πάνω ακριβώς από τον οικισμό, κοντά στη λεγόμενη σπηλιά του Μπέη, μια καθίζηση του εδάφους διαμέτρου πάνω από 10 μέτρα σε πλάτος και βάθος κάνει ξαφνικά την εμφάνισή της. Το σημείο το εντοπίζουν και φωτογραφίζουν περιπατητές. Το θέμα φιλοξενείται στην εφ. «Η Έρευνα», αλλά άγνωστο παραμένει αν εξετάστηκε το τότε φαινόμενο. Ο κ. Στέφανος Ντάκος, μιλώντας μαζί μας, μας μίλησε για μια συγκλονιστική λεπτομέρεια αλλά και την εκδοχή, να πρόκειται για το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου». «Πριν από χρόνια οι οικογένειες που ζούνε εδώ ζούσαν σε άλλη περιοχή. Τότε και πάλι η φύση ανάγκασε τους παππούδες μας να ξεριζωθούν και έτσι ήρθανε στις κορυφές…

Τελικά, η μοίρα παίζει δεύτερη φορά το ίδιο παιχνίδι». Αναφέρθηκε βέβαια σε ένα φαινόμενο που δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Μίλησε για το χρόνο που εντοπίστηκε ο κρατήρας της καθίζησης, στον οποίο μάλιστα έπεφταν ζώα και ενείχε και πολλούς κινδύνους…. «Παρατηρήσαμε την αλλαγή των νερών…. Κάτι έγινε τότε. Γεννήθηκαν πηγές που δεν υπήρχαν και νέοι χείμαρροι. Ήταν πραγματικά κάτι περίεργο…». Ο κ. Στέφανος ζώντας τόσα χρόνια στην ομορφιά, μας λέει «Με τη φύση δεν μπορείς να τα βάλεις» ενώ στις συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων αναθεματίζεται σε μεγάλο βαθμό και η υλοτόμηση στην περιοχή.

Ο άνθρωπος δεν θα μείνει πια εκεί…

Στην ενημέρωση που έκαναν μετά το τέλος του ελέγχου οι Γεωλόγοι του ΙΓΜΕ με παρόντες τους πληγέντες ιδιοκτήτες των τριών σπιτιών καθώς και αυτών των άλλων τεσσάρων που κινδύνευαν, ανέφεραν ότι η περιοχή που επλήγη από τα κατολισθητικά φαινόμενα κρίνεται ακατάλληλη για μελλοντική οικιστική ανάπτυξη.

Για τα τέσσερα σπίτια την περιοχή της ‘ΑΛΠΙΝΑΣ» δεν αναμένονται  πρόβλημα λόγω  εξέλιξης των φαινομένων τόσο κυρίως της μορφολογικής τους θέσεις όσο και της καλής θεμελίωσής τους. Οι μικρορωγματώσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται σε καθιζήσεις των υλικών επιχωμάτωσης.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία επιδότησης ενοικίου των οικογενειών που πλέον θα ριζώσουν καθώς φαίνεται στη Φήκη… κοιτάζοντας από τον κάμπο πλέον, τη ρίζα τους ψηλά στο πλατανόδασος της Πιαλείας.

Εικόνες από το σημείο της καταστροφής :

 

Back to top button