Υγεία

“Ποια είναι η πραγματική εικόνα του διαβήτη”: Το post της έφηβης που έγινε viral

Μόλις αποφοίτησε από το λύκειο, έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, μετά από ένα post στο Facebook σχετικά με το στίγμα του διαβήτη, που άγγιξε καρδιές σε όλο τον κόσμο.

Η Μάντελιν Μιλζαρκ ήταν απλώς ενθουσιασμένη όταν 35 φίλοι και συγγενείς έκαναν share το post της. Το επόμενο βήμα, ήταν η Μιλζαρκ να δώσει συνέντευξη στο BBC.

Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος, αλλά το 2016 το στίγμα που ακολουθεί τον διαβήτη ανθίζει, ιδιαίτερα στα social media.

Πολύ καλό για να μην το ποστάρω” λέει ένα tweet, με την εικόνα μιας γυναίκας να κολυμπάει μέσα στο βούτυρο και με το hashtag #diabeetus. Υπάρχουν posts με γλυκούς καφέδες, επιδόρπια, pancakes, όλα με το hashtag #diabeetus.

Υποτίθεται πως είναι αστεία, αλλά η Μίλζαρκ δεν γελάει. Μετά από μια πρόσφατη εμπειρία όπου σχεδόν λιποθύμησε λόγω υπογλυκαιμίας, έγραψε το ακόλουθο post στο Facebook:

Ο διαβήτης δεν είναι το κομμάτι κέικ που τρώτε, ούτε το τεράστιο γεύμα των McDonalds με έξτρα πατάτες ή οτιδήποτε είναι πλημμυρισμένο στη ζάχαρη.

Ο διαβήτης είναι ένα 18χρονο κορίτσι που κάθεται στο πάτωμα του μπάνιου, τρέμοντας και έχοντας δυσκολία να αναπνεύσει επειδή της έπεσε το σάκχαρο και εύχεται το τηλέφωνο της γιαγιάς της να είναι κοντά για να στείλει μήνυμα να της φέρουν λίγη γλυκόζη, καθώς είναι πολύ αδύναμη να φωνάξει και το δωμάτιο γυρίζει.

Είναι ένα 9χρονο αγόρι που προσπαθεί να παίξει με τους φίλους του έξω και καταλήγει να απομακρύνεται από το παιχνίδι με ασθενοφόρο επειδή λιποθύμησε, γιατί δεν κατάλαβε ότι του πέφτει το σάκχαρο.

Είναι μια 32χρονη γυναίκα που κατάφερε τελικά να ακούσει τα καλά νέα ότι είναι έγκυος και θα δημιουργήσει οικογένεια, αλλά αντί να το γιορτάζει όπως θα έπρεπε ανησυχεί πως τα σάκχαρα δεν θα παραμείνουν ρυθμισμένα με όλες τις ορμόνες και το παιδί της θα πεθάνει πριν προλάβει να το συναντήσει… και ίσως πεθάνει και η ίδια.

Είναι ένα 3χρονο κορίτσι που δεν καταλαβαίνει γιατί η μαμά του το τρυπάει με μια βελόνα κάθε φορά που τρώει, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στον αδελφό της. Είναι το 4χρονο κορίτσι που πρόσφατα διάβασα πως έχασε τη ζωή του γιατί ο γιατρός πέρασε τον διαβήτη για γρίπη και κατέληξε θύμα κετοξέωσης, μια κατάσταση που το σώμα σου είναι γεμάτο οξέα λόγω έλλειψης ινσουλίνης και επιτίθεται στα όργανά σου.

Ο διαβήτης είναι η μητέρα σου, ο γείτονας, ο ξάδελφός σου. Ο διαβήτης δεν είναι ο νοσηρά παχύσαρκος άνδρας που βλέπεις στην τηλεόραση. Δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι το ζητούν ή το προσφέρουν. Είναι μια νόσος που δεν κάνει διακρίσεις όταν επιλέγει σε ποιόν θα επιτεθεί, δεν την νοιάζει αν είσαι 2 μηνών ή 73 ετών. Δεν νοιάζεται για το αν τρως BigMac και McChicken καθημερινά ή αν είσαι αυστηρά χορτοφάγος που πάει αυστηρά στο γυμναστήριο.

Ο διαβήτης είμαι εγώ. Ο διαβήτης είναι όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν για τη ζωή τους καθημερινά και πέφτουν στο κρεβάτι χωρίς να είναι σίγουροι αν θα σηκωθούν το επόμενο πρωί. Οπότε, πριν βάλεις το tag #Diabetes στο τεραστίων διαστάσεων γλυκό σου, σκέψου ποια είναι η πραγματική εικόνα του διαβήτη“.

Η ιστορία της Μάντελιν προβλήθηκε σε διεθνή μέσα, ανάμεσά τούς το BBC. Το post της έγινε share χιλιάδες φορές και πήρε πάνω από 10.000 likes. Έχει επίσης φτιάξει μια σελίδα στο facebook για όποιον θέλει να ακολουθεί την ιστορία της – την “Type One Madeline”.

GlykouliGr

Back to top button