KidsnewsΣχολές γονέωνΥγεία

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια ότι το παιδί μου έχει αυτισμό; – Απαντά η παιδίατρος Αικατερίνη Μπακατσέλου

Η Παιδίατρος Αικατερίνη Μπακατσέλου, μας μιλά για τα πρώιμα συμπτώματα του αυτισμού. Εκείνα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ώστε να ζητήσουμε έπειτα επιστημονική κατεύθυνση και βοήθεια. Ως επιστήμονας με πιστοποίηση ΕΚΠΑ “Αυτισμός: Συμπτώματα και αντιμετώπιση”, δίνει απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα των γονέων γύρω από το θέμα.

Μπακατσέλου Αικατερίνη, MD, Msc Παιδίατρος

“Όπως πολύ χαρακτηριστικά φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, τα παιδιά με αυτισμό επιδίδονται συχνά σε παράξενες, στερεοτυπικές συμπεριφορές όπως είναι το χτύπημα των χεριών,το βάδισμα στις μύτες των ποδιών, επαναλαμβανόμενα χτυπήματα της κεφαλής σε επιφάνειες, αμφιταλαντεύσεις του σώματος μπρος-πίσω, κτλ. Αυτές οι στερεοτυπικές κινήσεις συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα και δεν αποσκοπούν σε κάτι.

Ακόμη, ένα αυτιστικό παιδί παρουσιάζει μια πολύ ασυνήθιστη, επιθετική και σε κάποιες περιπτώσεις αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, χωρίς εμφανή λόγο. Δεν σταματά να κραυγάζει ακόμα και αν του δώσουν αυτό που θέλει.

Στην πρώιμη παιδική ηλικία τα αυτιστικά παιδιά δείχνουν να είναι στο δικό τους κόσμο ή προτιμούν τις μοναχικές δραστηριότητες. Αποτυγχάνουν να ξεκινήσουν απλά παιχνίδια με άλλους ή να συμμετέχουν σε κοινωνικά παιχνίδια.

Η έλλειψη βλεμματικής επαφής είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών. Το βλέμμα τους φαίνεται να είναι απλανές αλλά παρόλα αυτά, φροντίζουν να μη χάνουν την παραμικρή λεπτομέρεια από όσα συμβαίνουν γύρω τους.

[divider]

 

Στην πρώιμη παιδική ηλικία τα αυτιστικά παιδιά δείχνουν να είναι στο δικό τους κόσμο ή προτιμούν τις μοναχικές δραστηριότητες.

[divider]

Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν, επίσης, αισθητηριακά προβλήματα που αφορούν είτε υπερευαισθησία είτε φαινομενική αδιαφορία σε ερεθίσματα. Μπορεί να μην απαντούν ακόμα και σε οικεία ακούσματα όπως το ονομά τους.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Alister δεν απαντά όταν ο πατέρας του τον ρωτάει με τί παίζει, μοιάζει να είναι αφηρημένος στον δικό του κόσμο και δεν εκτελεί εντολές.
Άλλα παιδιά μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητα στην αίσθηση του υφάσματος ώστε να πρέπει να κόβονται όλες οι ετικέτες από τα ρούχα που φοράνε ή να δέχονται να φορέσουν τα ρούχα τους μόνο με τις ετικέτες προς τα έξω ή συγκεκριμένα μόνο υφάσματα.

Πολλές φορές αποτυγχάνουν ή καθυστερούν να αναπτύξουν τον λόγο. Ακόμη και τα άτομα που αναπτύσσουν λόγο, αυτός παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες, όπως ηχολαλία, αναστροφή αντωνυμιών, ομοιοκαταληξίες χωρίς νόημα, κτλ

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στο προνήπιο/νήπιο σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδι σας έχει αυτισμό. Συζητηστε με τον παιδίατρό σας ή απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για διαγνωστική αξιολόγηση.”

Back to top button