Bookcorner

«Στάσου στο μπόι σου» – Ότι μας ενώνει μας κάνει πιο δυνατούς!

Το βιβλίο «Στάσου στο μπόι σου» έχει πρωταγωνίστριες δύο γειτόνισσες: την κυρία Ψηλή, που είναι πολύ ψηλή και λεπτή και την κυρία Κοντή, που είναι πολύ κοντή και στρουμπουλή. Αλλά η εμφάνιση δεν είναι το μόνο στοιχείο που τις διαφοροποιεί. Για να είμαστε ακριβείς, η κυρία Ψηλή με την κυρία Κοντή δεν έχουν τίποτα κοινό!

Η κυρία Ψηλή όταν μπαίνει στη θάλασσα με το ριγέ μαγιό της θυμίζει φάρο σε ξερονήσι και όταν κολυμπά η κυρία Κοντή φορώντας το καρό μαγιό της θυμίζει σημαδούρα που από το κακό της είχε κοκκινίσει! Κι όταν κάνει ζέστη η κυρία Ψηλή πίνει λεμονάδα ενώ η κυρία Κοντή προτιμά τη βυσσινάδα. Ακόμα και στα κατοικίδια έχουν διαφορετικές προτιμήσεις αφού η κυρία Ψηλή έχει μια γάτα χνουδωτή και η κυρία Κοντή έχει ένα σκύλο μαλλιαρό. Σαν το σκύλο με τη γάτα κι αυτές παρόλο που τις αυλές τους χωρίζει ένας πράσινος φράχτης με το ζόρι ανταλλάσσουν μια ‘’Καλημέρα’’ όταν συναντιούνται στο δρόμο, που και αυτή κόβεται μαχαίρι όταν η γάτα της κυρίας Ψηλής τρυπώνει στην αυλή της κυρίας Κοντής με αποτέλεσμα να την κυνηγήσει με μανία ο Ζορό, ο σκύλος ο μαλλιαρός.

Τι θα γίνει όμως όταν η κυρία Ψηλή και η κυρία Κοντή βρεθούν στο τσίρκο; Μήπως η κοινή αγάπη για τα ζώα και η ανάγκη τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους είναι ικανή να σβήσει οποιαδήποτε διαφορά;

Η Σοφία Τσιάμη μέσα από ένα ανατρεπτικό, γραμμένο σε ρίμα κείμενο κατορθώνει να προβάλλει ένα πολύ ουσιαστικό ερώτημα: «Μήπως τελικά είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν;»

Η εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου εκτός από τις υπέροχες φιγούρες που σχεδίασε για την κυρία Ψηλή και την κυρία Κοντή πλαισιώνει την ιστορία με πολλά και ζωηρά χρώματα και με ένα ύφος που παντρεύει μοναδικά το κλασικό -πλούσιο σε γραφικά στοιχεία- στυλ με τις λιτές γραμμές.

Η συγγραφέας

Γεννήθηκα σ’ ένα χωριό της Ημαθίας, το Μακροχώρι. Ένα χωριό τόσο μακρύ όσο και το όνομά του. Και δεν θα το πιστέψετε! Οι δρόμοι του έχουν αρχή αλλά δεν έχουν τέλος… Μεγαλώνοντας, ένας απ’ αυτούς μ’ έφερε στην Αθήνα, τη μεγάλη πρωτεύουσα! Ένιωσα μόνη και φοβισμένη, μα για καλή μου τύχη απέκτησα έναν πολύτιμο φίλο, τον Λόγο. Τέσσερα χρόνια με φιλοξένησε στο σπίτι του, μία τεράστια έπαυλη με αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες και διακριτικό τίτλο «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Ένα πρωί, όντας πλέον Φιλό-λογος με βούλα και υπογραφή, πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Το σπίτι μου πλημμύρισε βιβλία: γραμματική, αρχαία τραγωδία, νεότερη και σύγχρονη ιστορία. Ακολούθησε και η ξενόγλωσση παιδεία. Μα σαν γεννήθηκαν τα δύο μου παιδιά, ανακάλυψα πόσο μοναδικά είναι τα παιδικά βιβλία και –ψέματα ή αλήθεια– και τα παραμύθια! Τα πρώτα με οδήγησαν σε σεμινάρια γραφής. Τα δεύτερα σε σεμινάρια αφήγησης. Πρίγκιπες, πριγκίπισσες, βασιλοπούλες, βασιλόπουλα, δράκοι, νεράιδες, ξωτικά, γοργόνες, πειρατές μού χάρισαν απλόχερα μαγεία! Έτσι, έγραψα την πρώτη μου ιστορία …και μετά τη δεύτερη…και μετά την τρίτη… και μετά την τέταρτη…και μετά την πέμπτη και μετά…. η μαγεία συνεχίζεται!
Α! Ξέχασα να σας πω ότι στο μεταξύ άλλαξα πορεία κι απέκτησα καινούρια κατοικία! Ζω, όχι μόνη μου πια, αλλά με τον άνδρα μου και τα δυο μας παιδιά στην Κουλούρα! Ένα χωριό τόσο στρογγυλό, όσο και το όνομά του. Και δεν θα το πιστέψετε! Οι δρόμοι του είναι στρωμένοι με χρυσαφένιο σουσάμι και δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος…

Η εικονογράφος

Η Σάντρα Ελευθερίου ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίων. Έχει βραβευτεί δύο φορές από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου και τρείς φορές έχει λάβει το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Το 2012, εκπροσωπώντας την Κύπρο, αναγράφηκε στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή όπου επίσης έχει διακριθεί, με έπαινο από την παιδική σκηνή του ΘΟΚ και Α΄ βραβείο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου. Βιβλία που έχει εικονογραφήσει αλλά και συγγράψει έχουν βρεθεί στην λίστα των τεσσάρων επικρατέστερων για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

 

Back to top button