Υγεία

Στον αέρα οι διαβητικοί – Η Επιτροπή Μητέρων με παιδιά με διαβήτη, Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ και σύλλογοι χρονίως πασχόντων προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Μετέωροι παραμένουν χιλιάδες ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να μειώσει το ποσό των αποζημιώσεων για αναλώσιμα προϊόντα που χορηγούνταν μέχρι πρότινος δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ ● Ο Θ. Πλεύρης διαβεβαιώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας τονίζει πως «είμαστε σε μια αδιανόητη ομηρία ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν αποφασίσει το μέλλον των θεραπειών που μας κρατάνε στη ζωή.

Σε διαρκή ανασφάλεια εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες άτομα με διαβήτη τύπου 1 μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει το ποσό των αποζημιώσεων για συγκεκριμένα αναλώσιμα προϊόντα που μέχρι πρότινος χορηγούνταν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ και θεωρούνται απαραίτητα για την υγεία τους.

Οπως επισήμαιναν πρόσφατα στην «Εφ.Συν.» ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 («Οι διαβητικοί στο ταμείο», 18.8.2022), το νέο ΦΕΚ (4204/2022) που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου τους στερεί δυνητικά μια σειρά από προϊόντα νέας τεχνολογίας που μέχρι τώρα τα έπαιρναν με μηδενική συμμετοχή, αφού δεν καλύπτει επαρκώς τα ποσά των αναλώσιμων προϊόντων (αισθητήρες διαρκούς μέτρησης γλυκόζης). Με τη νέα τιμολόγηση ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόλις 20 ευρώ τον μήνα για κάθε προϊόν, αναγκάζοντας τους ασθενείς να επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος, που ξεπερνά τα 200 ευρώ κάθε μήνα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποσύρουν τα προϊόντα από την ελληνική αγορά οι εταιρείες που τα εμπορεύονται αν θεωρήσουν ασύμφορες τις νέες τιμές και δεν τις αποδεχτούν.

Κάπως έτσι, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από ασθενείς που μένουν μετέωροι χωρίς να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τις θεραπείες τους, ο υπουργός Υγείας απάντησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «δεν χρειάζεται να ανησυχούν», διαβεβαιώνοντάς τους πως «θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή στην πρόσβασή τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέα Ξανθού που τόνιζε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει αίτημα για την επανεξέταση της απόφασης προς τον υπουργό Υγείας. Στην τοποθέτηση του κ. Ξανθού ο κ. Πλεύρης απάντησε αινιγματικά, ρίχνοντας το μπαλάκι σε συγκεκριμένη εταιρεία που προμηθεύεται αυτά τα προϊόντα: «Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας […] να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας τα συμφέροντα θίγονται».

Τα ερωτήματα

Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν. Με ποιον τρόπο θα εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις νέες τεχνολογίες; Θα τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν διαθέσιμη μια γκάμα σύγχρονων προϊόντων που θα εξυπηρετεί τις ατομικές τους ανάγκες; Εφόσον εταιρείες που προμηθεύονται τις νέες τεχνολογίες, απαραίτητες για τους ασθενείς, δεν συμφωνούν με τη νέα τιμολόγηση, τα άτομα με διαβήτη θα αναγκαστούν να καλύπτονται με προϊόντα παλιάς τεχνολογίας και πιθανότατα ανεπαρκή για τις θεραπείες τους;

«Είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να σταματάς ξαφνικά ένα θεραπευτικό πλαίσιο και χωρίς προετοιμασία και ιατρική επίβλεψη, εν μέσω καλοκαιριού, να πρέπει να αλλάξεις θεραπεία γιατί δεν βγαίνει λογιστικά», επισημαίνει ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥΔΑ) σε ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας άμεση ανάκληση του εν λόγω ΦΕΚ.

«Αντί να δοθεί η δυνατότητα και στους ανασφάλιστους διαβητικούς ώστε να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και ποιοτικών αναλώσιμων υλικών περικόπτονται οι ήδη υπάρχουσες και στους ασφαλισμένους και πλέον η Ελλάδα κινδυνεύει να καταλήξει εχθρικός τόπος στις τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώνονται για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη μας, την αποφυγή βαρύτατων επιπλοκών της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Συνεχίζουμε να είμαστε σε μια αδιανόητη ομηρία ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν αποφασίσει το μέλλον των θεραπειών που μας κρατάνε στη ζωή», συμπληρώνει ο Σύλλογος.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας κάλεσε σήμερα (1 μ.μ.) έξω από το υπουργείο Υγείας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για τις περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τα άτομα με διαβήτη.

«Τα παιδιά μας, οι άνθρωποί μας δεν μπαίνουν στο ζύγι της πολιτικής της κυβέρνησης, στη λογική κόστους-οφέλους», υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η ΣΕΑΑΝ. «Ούτε ευρώ από τις τσέπες των γονιών των λαϊκών οικογενειών για τα αναλώσιμα που σήμερα είναι απαραίτητα για κάθε παιδί, για τον κάθε διαβητικό, που τα έχει ανάγκη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκλείσει από τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, της τεχνολογίας, τους πάσχοντες από διαβήτη, τα παιδιά μας. Δεν θα τους αφήσουμε να κόβουν τα αναγκαία μέσα για την προστασία της ζωής, της υγείας των χρονίως πασχόντων και από την άλλη να πριμοδοτούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ», συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας «αντιδραστική και προκλητικά ταξική» την απόφαση.

Την κινητοποίηση στηρίζουν η Επιτροπή Μητέρων με παιδιά με διαβήτη, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ και σύλλογοι χρονίως πασχόντων.

πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/356301_ston-aera-oi-diabitikoi

Back to top button