Kids in HomeMommy Time

Συμβουλές για την σωστή & ασφαλή επιλογή παιχνιδιών

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιγνιδιών που επιλέγουμε και αγοράζουμε για τα παιδιά κατά την περίοδο των γιορτών.

κατάλογος
Η Ενωση Καταναλωτών με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν ατυχήματα που σχετίζονται με τη χρήση παιχνιδιών. Οπως ενημερώνει, ησωστή επιλογή και χρήση των παιγνιδιών, σε συνδυασμό με την επίβλεψη μας όταν παίζουν, μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο ατυχημάτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Ενωση συμβουλεύει:

Η επιλογή του παιχνιδιού δε μπορεί να γίνεται, κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ασφάλεια, την ηλικία, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ενα παιχνίδι πρέπει να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει κοινωνικότητα, επιδεξιότητες, πνευματικές και σωματικές ικανότητες.

Πριν αγοράσουμε παιγνίδια για παιδιά, διαβάζουμε τις οδηγίες. Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλο, αν επιβάλλεται επίβλεψη από ενήλικα, προειδοποιήσεις ασφαλείας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες που αφορούν το κατάστημα και τον κατασκευαστή, για την περίπτωση που θα υπάρξουν προβλήματα.

Οσον αφορά στις προδιαγραφές επισημαίνει ότι πρέπει «να φέρουν τη σήμανση CE, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες. Οι μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες, δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Τα μικρά κομμάτια ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ. Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες στο παιχνίδι».

Για τις οδηγίες τονίζει ότι: «τις ακολουθούμε προσεκτικά για την σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Εκπαιδεύουμε το παιδί παίζοντας μαζί του».Μεταξύ άλλων η Ενωση Καταναλωτών Βόλου τονίζει ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται απαρέγκλιτα οι ηλικίες που αναφέρονται επάνω στη συσκευασία, για λόγους ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων, ενώ διευκρινίζει ότι «παιγνίδια με μικρά κομμάτια δεν πρέπει να προσφέρονται σε μικρά παιδιά, γιατί τα βάζουν στο στόμα τους και κινδυνεύουν να υποστούν απόφραξη και ασφυξία» κ.α.

Back to top button