SchoolicanteraΥγεία

Σχολικές εξετάσεις: Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο…ποτήρι σας! Από τη διατροφολόγο Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή βοηθά τους μαθητές να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, κατά την περίοδο των σχολικών εξετάσεων. Αυτό, που ίσως δε γνωρίσουμε είναι ότι η καλή ενυδάτωση αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας!

Η επαρκής ενυδάτωση θεωρείται σημαντική για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος μας αποτελείται κατά 75% από νερό. Όταν ένα άτομο είναι καλά ενυδατωμένο, ο εγκέφαλος του παραμένει σε εγρήγορση, καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα τροφοδοτούνται, επαρκώς, με φρέσκο οξυγόνο, που κυκλοφορεί στο αίμα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute), η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία είναι σημαντική για την εκτέλεση πνευματικής εργασίας, όπως το διάβασμα. Οι γνωστικές λειτουργίες, που εξασθενούν, είναι η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η αριθμητική ικανότητα και η συγκέντρωση. Από την επιστημονική βιβλιογραφία έχει φανεί, επίσης, ότι μία ήπια αφυδάτωση αυξάνει την κούραση και μειώνει την ικανότητα εγρήγορσης. Αντιθέτως, η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική, προκειμένου να εκτελέσουμε πνευματικές εργασίες.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ ΣΕ ΛΙΤΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ (European Hydration Institute):

*Ορισμένες ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης (π.χ. ηλικιωμένοι) ή έχουν αυξημένες ανάγκες σε υγρά (έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες).

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

  • Αρχικά, εξασφαλίσετε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας, προτού πάτε στο σχολείο. Αν η εξέταση είναι πρωί, καταναλώστε στο πρωινό σας ροφήματα και τρόφιμα, που ενυδατώσουν, όπως νερό, γάλα, χυμούς, αφεψήματα, γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά κ.ά.
  • Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό ή μία ατομική συσκευασία χυμού ή ένα ποτήρι καφέ/τσάι, ώστε να διατηρείστε ενυδατωμένοι. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες υγρών, που θα σας κάνουν πιο συχνές τις επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης!
  • Μικρές ποσότητες καφέ, έχει φανεί ότι μπορεί να αυξάνουν την εγρήγορση και τα επίπεδα συγκέντρωσης, καθώς η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ωστόσο, αποφύγετε την υπερβολική δόση καφεΐνης (από καφέ ή τσάι), καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα συγκέντρωσης ή και να αυξήσει τη νευρικότητα σας.
  • Αυξημένη και συχνή θα πρέπει να είναι η κατανάλωση υγρών, τις ζεστές ημέρες (π.χ. καλοκαίρι), καθώς λόγω του ιδρώτα, αυξάνονται οι απώλειες υγρών από το σώμα σας.
  • Προκειμένου να παραμείνετε ενυδατωμένοι, καθ όλη την περίοδο των εξετάσεων, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο σχεδιασμό των γευμάτων. Αφενός η κατανάλωση φαγητού διεγείρει το αίσθημα της δίψας και αφετέρου τα γεύματά καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών μας σε υγρά. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι καθημερινές ανάγκες μας σε υγρά καλύπτονται κατά:

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από την επαρκή ενυδάτωση και τη σωστή διατροφή, στη συνταγή της επιτυχίας βασική θέση έχουν η καλή προετοιμασία, ο επαρκής ύπνος και η ψυχική ηρεμία!

Καλή επιτυχία!

Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, 
Msc Διατροφής & Άσκησης
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γαριβάλδη 1, Τρίκαλα
Τηλ.:2431032155
Κιν.:6973983218
web: trikala.nutrimed.gr
image001

Back to top button