Σχολές γονέων

Τι είναι η Μουσικοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει παιδιά και ενήλικες;

Τι είναι η Μουσικοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει παιδιά και ενήλικες;

Γράφει η Βιργινία Μπούτα
MSc Ψυχικής Υγείας, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
Μουσικολόγος/Μουσικοπαιδαγωγός, Α.Π.Θ.
Μουσικοθεραπεύτρια ΒΑ
vmpouta88@gmail.com

Η Μουσικοθεραπεία ανήκει στις θεραπείες μέσω τεχνών και αποτελεί κύρια ή συμπληρωματική παρέμβαση. Πρόκειται για την κλινική και επιστημονικά τεκμηριωμένη χρήση της μουσικής με στόχο την εξατομικευμένη παρέμβαση στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας, η οποία απαρτίζεται από τον θεραπευόμενο και από έναν επαγγελματία μουσικοθεραπευτή που έχει ολοκληρώσει έναν εγκεκριμένο πρόγραμμα μουσικοθεραπείας (http://www.musictherapy.org/about/quotes).

Οι Nordoff & Robbins αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Δεν μπορώ να θεραπεύσω τα παιδιά με αυτισμό, ούτε καν τα φάρμακα μπορούν. Μπορώ όμως να κάνω κάτι που τα φάρμακα δεν μπορούν, να τους βοηθάω να εκφράζονται και να επικοινωνούν. Μέσω της μουσικοθεραπείας αποκτούν σημαντικές εμπειρίες, η ποιότητα της ζωής τους βελτιώνεται, οι σχέσεις τους με τους άλλους και την οικογένειά τους επίσης, η αντίληψη του κόσμου αλλάζει γύρω τους (Nordoff&Robbins, 1983, p. 27).

Βασικός στόχος της μουσικοθεραπείας είναι να δημιουργήσει μία σχέση μεταξύ θεραπευτή και πελάτη και να την εξελίξει. Η βάση της επικοινωνίας αυτής, της σχέσης, παρότι είναι ο μουσικός αυτοσχεδιασμός, ο θεραπευόμενος δεν είναι απαραίτητο να έχει μουσικές γνώσεις. Ο θεραπευτής κατά τη διάρκεια των συνεδριών στηρίζει και ενθαρρύνει το παιδί, τον έφηβο ή τον ενήλικα να χρησιμοποιήσει διάφορα μουσικά όργανα ή τη φωνή του με στόχο να δημιουργήσει μία δική του μουσική γλώσσα (Ψαλτοπούλου, 2007).

Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Οι κατηγορίες που μπορούν να επωφεληθούν από την μουσικοθεραπεία περιλαμβάνουν άτομα με: μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομο Down, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, απουσία λόγου ή καθυστέρηση λόγου, καρκίνο, εγκεφαλοπάθειες, ψυχώσεις κ.ά.

Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας αφορούν στην:
 Ανάπτυξη νέων τρόπων επικοινωνίας
 Βελτίωση της ποιότητας ζωής
 Κοινωνικοποίηση
 Δημιουργικότητα
 Αυτογνωσία
 Χαλάρωση, μείωση άγχους
 Ψυχαγωγία και διασκέδαση
 Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης
 Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων
 Αναγνώριση ικανοτήτων
 Συγκέντρωση
 Ενίσχυση/Βελτίωση της μνήμης
 Αποδοχή
 Ικανότητα επικοινωνίας
 Πνευματική αναζήτηση

(Bruscia,1998)
Βιβλιογραφία
Ψαλτοπούλου Ντ. (2007). Η μουσική δημιουργική έκφραση ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά με αγχώδεις διαταραχές, στα Πρακτικά Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο μουσικής αγωγής και πρωτοβάθμιας έκφρασης, σ. 313-326. Αθήνα: ΕΕΜΑΠΕ-Gutenberg.
Bruscia, K. E. (1998). Defining music therapy. Barcelona Publishers.
Nordoff, P., Robbins, C. (1973). Music Therapy in special education. Barcelona Publishers

Back to top button