Υγεία

Το δερματάκι του μωρού κατά τις πρώτες μέρες της ζωής του

Μέχρι το νεογέννητο να προσαρμοστεί στην ζωή εκτός μήτρας, είναι πιθανό να εμφανίσει κάποια δερματικά προβλήματα. Αυτά δεν μένουν για πολύ. Εξαφανίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εμφανίστηκαν: Ξαφνικά! Κι ενώ για κάποια δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, για κάποια άλλα υπάρχει τρόπος, με σωστή φροντίδα, να τα διώξετε αποκαλύπτοντας ένα δερματάκι που σφύζει από υγεία!

Εμβρυϊκό σμήγμα!

Τα περισσότερα μωρά, όταν γεννιούνται, είναι καλυμμένα, είτε ολόκληρα είτε σε συγκεκριμένα σημεία (κυρίως στο πρόσωπο και τα χέρια) με μια λευκή λιπαρή ουσία, το εμβρυϊκό σμήγμα. Αυτό έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες, αφού αποτελεί φυσικό φραγμό κατά των μικρολοιμόξεων. Για τον λόγο αυτό, τα περισσότερα μαιευτήρια σήμερα, αποφεύγουν να το καθαρίσουν. Ωστόσο, κάποια άλλα το αφαιρούν, εφόσον, έαν συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα στις πτυχές του δέρματος, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό. Ασχέτως με την πολιτική του μαιευτηρίου, όμως, το σμήγμα, εάν δεν καθαριστεί, απορροφάται από τον οργανισμό μέσα σε 2 με 3 μέρες. Οπότε, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι εσείς!

Υφή

Το δερματάκι του νεογέννητου είναι πιθανό, τις 2-3 πρώτες ημέρες, να είναι ξηρό και να ξεφλουδίζει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως έχει κάποιο έκζεμα ή πως έχει γεννηθεί με ξηρό τύπο δέρματος. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη και σύντομα θα εξαφανιστεί. Όταν θα γίνει αυτό, το δερματάκι του θα είναι …σαν μωρού.

Η παραπάνω ξηρότητα δεν σχετίζεται με εκείνη που μπορεί το μωράκι σας να εμφανίσει αργότερα, λόγω κλιματιστικών, περιβαλλοντικών συνθηκών […]. Για να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε την συγκεκριμένη ξηροδερμία κάντε «κλικ» εδώ.

Χρώμα

Το ακόμα ανώριμο κυκλοφορικό σύστημα του μωρού έχει, πολλές φορές, ως συνέπεια το επάνω μέρος του σώματός του να είναι ωχρό και το κάτω μέρος κόκκινο. Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα συγκεντρώνεται στα άκρα του. Για να υποβοηθήσετε, λοιπόν, την φυσιολογική κυκλοφορία είναι σημαντικό να μετακινείται το μωράκι σας. Ακόμη, επίσης εξαιτίας του κυκλοφορικού, ίσως παρατηρήσετε τα χέρια ή τα πόδια του μικρού σας να μελανιάζουν. Και σε αυτήν την περίπτωση η μετακίνηση ή μια αγκαλιά βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος. Εκείνο που επίσης βοηθάει είναι να διατηρείτε την θερμοκρασία του δωματίου σταθερή στους 16 με 20◦C!

Τέλος, πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι να εμφανίζει το νεογνό-περίπου κατά την τρίτη ημέρα- ίκτερο, τον επονομαζόμενο και «φυσιολογικό», αφού δεν αποτελεί ασθένεια. Στην περίπτωση αυτή, το δερματάκι του νεογνού αποκτά μια κιτρινωπή χροιά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο λευκό μέρος των ματιών. Οφείλεται στην διάσπαση των αρχέγονων ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία απελευθερώνει, μια κίτρινη χρωστική ουσία, την χολερυθρίνη. Αυτός που εσείς έχετε να κάνετε είναι: πρώτον να μην ανησυχείτε και, δεύτερον, να φροντίζετε ώστε το μικρούλι σας να τρέφεται καλά. Εάν συμβεί αυτό, ο φυσιολογικός ίκτερος θα γίνει παρελθόν μέσα σε μια εβδομάδα!

Συνήθη σημάδια

  1. Σημάδια του πελαργού: Πολλά μωρά γεννιούνται φέροντας μικρά κόκκινα σημάδια, αποτέλεσμα της διόγκωσης των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Αυτά εξαφανίζονται μέσα στους πρώτους 6 μήνες, χωρίς την δική σας αρωγή. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτά κρατούν μέχρι και 18 μήνες. Εάν, ωστόσο, ανησυχείτε ρωτήστε τον γιατρό σας και αυτός θα σας καθησυχάσει.
  2. Φραουλοειδές αιμαγγείωμα: Ένα ακόμη σημάδι που ενδέχεται να καταφθάσει 2-3 μέρες μετά τον πελαργό είναι το λεγόμενο «φραουλοειδές αιμαγγείωμα», ως αποτέλεσμα των διευρυμένων και αυξημένων σε αριθμό αγγείων σε εκείνη την περιοχή. Εάν και το δικό σας εμφανίσει κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον δερματολόγο. Μπορεί αυτά να μην αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ζωή του μικρού σας, αλλά, εάν δεν θεραπευτούν, μπορεί να έχουν ψυχολογικές προεκτάσεις, λόγω της αντιαισθητικής εικόνας τους.
  3. Σπυράκια: Μία ακόμη πιθανότητα είναι να παρουσιάσει το μικρούλι σας κέγχρους ή, αλλιώς, κεγχροειδή ακμή, δηλαδή μικρά άσπρα μπιμπικάκια στη ράχη της μύτης. Αυτά προκαλούνται από το παροδικό μπλοκάρισμα των ιδρωτοποιών και των σμηγματογόνων αδένων, που εκκρίνουν σμήγμα για την ύγρανση του δέρματος. Σχεδόν πάντα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες.
  1. Εξανθήματα: πολλά μωρά εμφανίζουν μια δερματική πάθηση που λέγεται κνίδωση των νεογνών. Το δέρμα του μωρού εμφανίζει κοκκινίλες και μικρά άσπρα σπυράκια που εμφανίζονται και εξαφανίζονται πολύ γρήγορα. Το εξάνθημα διαρκεί συνολικά 2-3 ημέρες και φεύγει μόνο του. Ωστόσο, εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Back to top button