Κατσαρολάκι

Το κέικ της εποχής από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 200 γρ. ρικότα
  • 70 ml ξινόγαλα
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 90 γρ. βούτυρο, λιωμένο (70 γρ. στον κάδο + 20 γρ. για το άλλειμα)
  • 1 κρόκο
  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 20 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
  • 170 γρ. λευκή κουβερτούρα για το σερβίρισμα

Για την γέμιση

  • 165 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. κάστανα
  • 20 γρ. ζαχαρωτά από πορτοκάλι, σε κύβους
  • 2 κ.γ κανέλα σε σκόνη

 

 

 

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ), προσθέτουμε τη ρικότα, το ξινόγαλα, το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, τον κρόκο και το εκχύλισμα της βανίλιας. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και ανακατεύουμε.
  • Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα με τη ρικότα προσθέτουμε στον κάδο του μπολ και τα στερεά (αλεύρι-σόδα-μπέικιν) και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το ζυμάρι μας να αρχίσει να δένει.
  • Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο. Αν κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγουμε.
  • Με ένα πινέλο, αλείφουμε το ζυμάρι μας με βούτυρο λιωμένο.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, τα ζαχαρωτά από πορτοκάλι (ψιλοκομμένα σε κυβάκια) και τα κάστανα, σπασμένα λίγο με το χέρι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στο ζυμάρι και το ρολάρουμε.
  • Έχουμε αλευρωβουτυρώσει μία φόρμα 22 εκ. για κέικ και τοποθετούμε το ζυμάρι μέσα.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt έχοντας τοποθετήσει μεμβράνη. Αφαιρούμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Τοποθετούμε τη λευκή λιωμένη σοκολάτα πάνω από το κέικ ως επικάλυψη μαζί με τα χοντροκομμένα φουντούκια.

Back to top button