UncategorizedΥγεία

“ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ… ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ!” συστήνει η χειρουργός οφθαλμίατρος Βασιλική Δ. Αθανασίου

To καλοκαίρι είναι ευκαιρία για ξενοιασιά, ξεκούραση ψυχαγωγία και ταξίδια. ΄Ηλιος θάλασσα χαλάρωση από την μια, μολύνσεις , λοιμώξεις, μικροτραυματισμοί καραδοκούν απ’ την άλλη. Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες, η άμμος, η σκόνη και οι αυξημένες υπαίθριες δραστηριότητες επιβάλλουν την λήψη προστατευτικών μέτρων για να απολαύσουμε και να  επωφεληθούμε από το καλοκαίρι.

Η προστασία των ματιών μας επιβάλλεται σε όλες τις ηλικίες ακόμη περισσότερο όμως στα παιδιά και στα νήπια γιατί οι βλάβες είναι αθροιστικές χρόνο με τον χρόνο.

Η προστασία των ματιών των παιδιών από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία είναι ακόμη πιο σημαντική και από την χρήση του κατάλληλου με τον τύπο δέρματος αντηλιακού για την αποφυγή εγκαυμάτων. Κι αυτό γιατί τα μάτια ενός παιδιού είναι πιο ευαίσθητα και έχουν μικρότερη ικανότητα φιλτραρίσματος της UV ακτινοβολίας σε σχέση με τα μάτια ενός ενήλικα με αποτέλεσμα να απαιτούν αυξημένη προστασία.

 

Γονείς και παιδιά πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα;

Τον ήλιο!

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο απο 12μμ-3μμ.

Απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου που  μπλοκάρουν τις ακτίνες  UVA και UVB 100%. Επίσης όσοι παραμένουν πολύ ώρα στην άσφαλτο ή στην θάλασσα να προτιμούν polarized φακούς που απορροφούν και το ανακλώμενο φως. Για τα παιδιά οπωσδήποτε  ένα καπέλο με πλατύ γείσο και αντηλιακό!  Η ‘έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη προδιαθέτει σε:

  • κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
  • σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, π.χ την ακτινική κεράτωση
  • σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο και σε μελάνωμα
  • σε σχηματισμό καταρράκτη
  • σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Τα μικρόβια!

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ειδικά των παιδιών μετά από παιχνίδια στην αμμουδιά ή στην εξοχή είναι μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος που μειώνει δραστικά την μετάδοση μικροβίων. Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας για οποιοδήποτε λόγο.

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γυαλιά!

Οι δραστηριότητες όπως το κάμπινγκ και τα σπορ είναι πολύ διαδεδομένα. Αν όμως παραδείγματος χάριν κόψετε ξύλα για να ανάψετε μια φωτιά στην παραλία πρέπει να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά γυαλιά. Το ίδιο ισχύει για σπορ όπως η ποδηλασία, όπου οτιδήποτε από έντομα μέχρι σκόνη ή μικροαντικείμενα μπορούν να τραυματίσουν τα μάτια σας.

Χρησιμοποιήστε άφθονα τεχνητά δάκρυα!

Οι εποχικές αλλεργίες είναι πιο συχνές το καλοκαίρι λόγω της γύρης και της ανθοφορίας των δένδρων, αλλά και από το γεγονός ότι αυξάνονται σημαντικά οι δραστηριότητες μας στην ύπαιθρο . Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι το κοκκίνισμα των ματιών. Επίσης μπορεί να υπάρχει οίδημα στα βλέφαρα και στον επιπεφυκότα και δακρύρροια.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Εάν γνωρίζουμε το αλλεργιογόνο που μας προκαλεί αλλεργία στα μάτια, μπορούμε να προστατευθούμε αποφεύγοντας την έκθεσή μας σε αυτό. Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας γίνεται με κατάλληλα αντιαλλεργικά κολλύρια, τα οποία θα συστήσει ο οφθαλμίατρος.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, μπορεί άμεσα να ανακουφιστεί με κρύες κομπρέσες καθώς επίσης και πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει άφοβα τεχνητά δάκρυα με τα οποία ξεπλένονται τα αλλεργιογόνα από τα μάτια και ανακουφίζεται κανείς από την αίσθηση του ξένου σώματος.

Προσοχή σε πισίνα και θάλασσα

Συχνές επίσης είναι οι μολύνσεις των ματιών το καλοκαίρι σε πισίνες και θάλασσα. Προληπτικά καλό είναι να χρησιμοποιούμε μάσκα ή κολυμβητικά γυαλιά και να μην ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα στην πισίνα. Οι πισίνες θα πρέπει να χλωριώνονται για να μην αναπτύσσονται μικρόβια. Έστω κι αν μια πισίνα είναι καλά χλωριωμένη καλό είναι να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα σε αυτήν, γιατί το χλώριο μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό των ματιών και μία πάθηση η οποία ονομάζεται στικτή κερατίτιδα. Επίσης, στις πισίνες μπορεί να υπάρχει ένα πρωτόζωο το οποίο ονομάζεται ακανθαμοιβάδα και το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση του κερατοειδούς.

Τα βασικά συμπτώματα της μόλυνσης των ματιών είναι:

* Κοκκίνισμα

* Πόνος

* Πυώδεις εκκρίσεις

* Ευαισθησία στο φως

* Θολή όραση

Προσοχή στους χρήστες φακών επαφής.

Οι χρήστες φακών επαφής καλό θα ήταν να κολυμπούν χωρίς τους φακούς τους ή σε περίπτωση που τους χρησιμοποιούν να αποφεύγουν να ανοίγουν τα μάτια τους μέσα στο νερό. Το καλοκαίρι παρατηρείται στη χώρα μας αύξηση των μυκητιάσεων του κερατοειδούς οι οποίες είναι πολύ σοβαρές, δεν ανταποκρίνονται σε κοινά αντιβιοτικά και μπορούν να επιδεινωθούν απειλώντας την όραση με τη χρήση κορτιζόνης. Οι χρήστες φακών επαφής χρειάζεται να διακόπτουν άμεσα τους φακούς με την έναρξη των συμπτωμάτων και να εξετάζονται άμεσα από οφθαλμίατρο.

Η επίσκεψη σε φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός, χωρίς την προηγούμενη συνταγογράφηση κατάλληλου φαρμάκου από οφθαλμίατρο, χορηγεί κολλύριο που περιέχει κορτιζόνη μπορεί να είναι ολέθρια για την όραση.

Καλοκαιρινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτίνη και λυκοπένιο. Δηλαδή ψάρια , καρότα ντομάτες, καρπούζι και φυλλώδη λαχανικά θα θωρακίσουν για μια δυνατή όραση  γονείς  και  παιδιά ώστε να απολαύσουμε όλοι άφοβα  το πανέμορφο ελληνικό καλοκαίρι.

Βασιλική  Δ. Αθανασίου ΜD, MSc, FEBO

χειρουργός οφθαλμίατρος

Ασκληπιού 14 ,Tρίκαλα

T: 2431023006 / 6974452181

Back to top button