Κατσαρολάκι

Το μεγάλο τρέντ στην καλοκαιρινή κουζίνα…σε τρεις συνταγές!

Ο καλοκαιρινός ανανάς μπαίνει στην κουζίνα μας φέρνοντας δροσερά γλυκά, χρώμα, κέφι και πολλές εναλλακτικές γευστικές προτάσεις! Γιατί ναι κυρίες και κύριοι… ο ανανάς μπορεί!!!

1. Παγωτό ανανά!

Υλικά

  • 250 γραμ. φρέσκο ανανά
  • 1 κουτί φυτική κρέμα
  • 1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 60 γραμ. μέλι
  • 150 γραμ. γάλα
  • 350 γραμ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά πολτοποιούμε στο μπλέντερ τον καθαρισμένο ανανά μαζί με το μέλι και βάζζουμε το είγμα μας στο ψυγείο να κρυώσει.

Βήμα 2

Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί τα υπόλοιπα υλικά μου μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και να γίνουν παχύρευστη κρέμα.

Βήμα 3

Τέλος προσθέτουμε και το μείγμα του ανανά που βγάζουμε από το ψυγείο και αναμειγνύουμε καλά.

Βήμα 4

Αν έχουμε παγωτομηχανή ψύχουμε το παγωτό μας εκεί διαφορετικά το τοποθετούμε σε ένα δοχείο παγωτού και το καταψύχουμε για 2 ώρες, ενώ αμέσως μετά το βγάζουμε από την κατάψυξη και το ξαναχτυπάμε στο μίξερ να αφρατέψει και ξανά το καταψύχουμε για άλλες 2 ώρες.

Βήμα 5

Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία αυτή ακόμη 2 φορές μέχρι να αφρατέψει καλά το παγωτό μας πριν το σερβίρουμε.

2. Πανακότα ανανά χωρίς ζάχαρη!

ΥΛΙΚΑ
Για την πανακότα

  • 2 φακελάκια ζελέ ανανά (χωρίς ζάχαρη) + 150 ml ζεστό νερό
  • 300 γρ. ανανά σε ελαφρύ σιρόπι (από 1 μεγάλη κονσέρβα)
  • 400 ml γάλα καρύδας πολύ κρύο
  • 200 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ (προαιρετικά)
  • 4-5 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
  • 2 βανιλίνες (προαιρετικά)

Για τον καραμελωμένο ανανά

  • 240 γρ. ανανά σε κομμάτια
  • 100 γρ. ζάχαρη καρύδας

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε την πανακότα
  • Πολτοποιούμε καλά στο multi τον ανανά.
  • Διαλύουμε στο ζεστό νερό το ζελέ ανανά και την ζάχαρη.
  • Αναμιγνύουμε τον πολτοποιημένο ανανά με το ζελέ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε μπολ το γάλα καρύδας με τις βανιλίνες και το χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Προσθέτουμε σ’ αυτό το μείγμα τον πολτοποιημένο ανανά με το ζελέ και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε στο ψυγείο για 20-25 λεπτά έτσι ώστε να σφίξει λίγο.
  • Κόβουμε στη μέση τα σαβαγιάρ και τα τοποθετούμε επάνω στην πανακότα έτσι ώστε, σχεδόν, να μην υπάρχουν κενά (κατά το δυνατόν).
  • Καλύπτουμε την φόρμα με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
Ετοιμάζουμε τον καραμελωμένο ανανά
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ζάχαρη καρύδας με 1 κ.σ. νερό.
  • Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε τα κομμάτια του ανανά και τα αφήνουμε να καραμελωθούν καλά.
Για το σερβίρισμα
  • Βγάζουμε σε πιατέλα την πανακότα και περιχύνουμε με τον καραμελωμένο ανανά.
  • Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με ψημένα ή καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ.

3. Γλυκό ψυγείου με ανανά

600 ml γάλα

5 κουταλιές της σούπας κοφτές κούσταρ πάουντερ

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ

2 φακελάκια ζελέ με γεύση ανανά

1 κονσέρβα ανανά σε ροδέλες (με το  χυμό του)

Βήμα 1ο

Για να φτιάξετε την κρέμα, κρατάτε στην άκρη μια κούπα γάλα και το υπόλοιπο το βάζετε σε μία κατσαρόλα για να βράσει μαζί με την ζάχαρη. Ανακατέψτε συνεχώς για να μην κολλήσει και να μην «κόψει».

Βήμα 2ο

Στο φλιτζάνι με το γάλα που έχετε κρατήσει, διαλύστε το κούσταρ πάουντερ. Μόλις βράσει το γάλα στην κατσαρόλα, ρίξτε το φλιτζάνι με το γάλα και το κούσταρ πάουντερ και βγάλτε το σκεύος από την φωτιά ανακατεύοντας γρήγορα για να δέσει καλά η κρέμα!  Αφήστε το σκεπασμένο στην άκρη.

Βήμα 3ο

Στον χυμό από τον ανανά, βουτήξτε ένα-ένα τα μπισκότα και δημιουργήστε δύο στρώσεις (ή όσες επιθυμείτε εσείς).

Βήμα 4ο

Περιχύστε την κρέμα και στρώστε ομοιόμορφα πάνω από τα μπισκότα.
Βάλτε στο ψυγείο το γλυκό για 45 λεπτά μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 5ο

Μετά, στρώστε τα κομμάτια ανανά πάνω από την κρέμα και φτιάξτε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.Αφήστε το ζελέ να κρυώσει 10 λεπτά πριν το περιχύσετε προσεκτικά πάνω απ’ το γλυκό.
Βάλτε το στο ψυγείο για άλλη μία ώρα ή μέχρι να «δέσει» το ζελέ.

 

Back to top button