Playroom

Το παιχνίδι με το μωρό μήνα προς μήνα

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Ορισμένα μωρά μιλούν νωρίς. ‘Αλλα μπουσουλάνε μήνες πριν τα υπόλοιπα. Όλα τα μωρά ωριμάζουν με το δικό τους ρυθμό. Η διαφορετική ανάπτυξη σπάνια σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι λάθος με το μωρό σας. Αν έχετε ανησυχίες, ρωτήσετε τον παιδίατρο. Συχνά είναι απλώς φυσιολογικές διαφορές ανάμεσα στα παιδιά. Επομένως χαλαρώστε και ευχαριστηθείτε το ταξίδι του μωρού σας.

Ενός μηνός

Περάστε χρόνο με το μωρό σας, σε κοντινή απόσταση. Γιατί; Γιατί βλέπει καλύτερα, τώρα, όταν τα αντικείμενα είναι μόνο 20 έως 38 εκατοστά μακριά.
Καθώς αναπτύσσονται τα μάτια του θα του αρέσει να εστιάζει σε πρόσωπα. Όταν δεν κοιμάται να έχετε το πρόσωπό σας κοντά του.

2 μηνών

Βοηθήστε το μωρό σας να αναπτύξει καλύτερες κινήσεις χεριών και όραση, βάζοντας τα χέρια του να χτυπούν μεταξύ τους και τραγουδώντας.
Με τον καιρό θα προσπαθήσει να μιμηθεί τις κινήσεις και τη φωνή σας, να αναπτύξει συντονισμό χεριού-ματιού και γλώσσα. Αργότερα θα αρχίσει να αντιγράφει τις εκφράσεις σας. Προσπαθήστε να κρατάτε το μωρό κοντά και να βγάζετε τη γλώσσα σας ανοίγοντας το στόμα πλατιά. Τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να σας μιμείται.

3 μηνών

Το μωρό μπορεί να αρχίσει να παίζει με τα χέρια του και να ρίχνει μπουνιές σε αντικείμενα. Ενθαρρύνετε το συντονισμό ματιού-χεριού κρατώντας χρωματιστές κουδουνίστρες και παιχνίδια ψηλά ώστε να τα φτάσει. Του αρέσει να σηκώνει το κεφάλι του. Δώστε του ασφαλή καθρέφτη να κοιταχτεί. Θα το εμπνεύσει να σηκώσει το κεφάλι του ακόμα ψηλότερα για να δει το αξιαγάπητο πρόσωπο που το κοιτά.

4 μηνών

Ανθίζουν οι κοινωνικές, κινητικές και λεκτικές ικανότητες. Το μωρό θα δείξει συναισθήματα, θα είναι ευτυχισμένο όταν εμφανίζεται μπροστά του ένα παιχνίδι ή θα κλαίει όταν παίρνετε το παιχνίδι μακριά. Το μωρό αρχίζει να γαργαλιέται τώρα. Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό αναπτύσσεται περίπου τη 14η εβδομάδα.

5 μηνών

Τα μάτια και τα αυτιά του μωρού σας αρχίζουν να λειτουργούν το ίδιο καλά με τα δικά σας. Το μωρό σας αρχίζει να μουρμουρίζει. Προσπαθήστε να του απαντάτε και να επαναλαμβάνετε τα σύμφωνα για να το βοηθήσετε να μάθει πώς να επικοινωνεί.

Να επαναλαμβάνετε λέξεις και να ενθαρρύνετε το μωρό όταν προσπαθεί να σας μιμηθεί. Αρχίστε να διαβάζετε βιβλία, δείχνετέ του αντικείμενα, καθώς λέτε το όνομά τους.

6 μηνών

Σύντομα το μωρό θα μάθει να σηκώνεται και να κινείται στο χώρο. Κάντε το να κινείται τοποθετώντας το μπρούμυτα. Στη συνέχεια βάλτε ένα παιχνίδι στο πάτωμα και ενθαρρύνετέ το να το φτάσει. Επειδή τα μωρά σε αυτή την ηλικία βάζουν σχεδόν οτιδήποτε στο στόμα τους, σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια είναι μεγαλύτερα από τον κύλινδρο του χαρτιού τουαλέτας. Και σιγουρευτείτε ότι το σπίτι είναι ασφαλές για το μωρό.

7 μηνών

Οι ικανότητες του παιδιού σας με τα χέρια του αναπτύσσονται περαιτέρω. Ενισχύστε τις κινητικές ικανότητες του μωρού και το συντονισμό δίνοντάς του μικρά ασφαλή αντικείμενα να πιάσει, όπως πλαστικά κουταλάκια ή μικρά φλιτζάνια.

8 μηνών

‘Ωρα να ερεθίσετε την αίσθηση χώρου στο παιδί και τη χρήση λέξεων. Πρώτα δώστε του παιχνίδια που εφαρμόζουν το ένα μέσα στο άλλο. ‘Η ρωτήστε το μωρό σας ‘’πού είναι η μύτη σου;’’ δείχνοντας τη μύτη του. Καθώς επαναλαμβάνετε το παιχνίδι προσθέτοντας μέρη του σώματος θα διδάξετε στο μωρό τη σημασία των λέξεων.

9 μηνών

Το μωρό μπορεί να ενθουσιαστεί με ‘’προχωρημένα’’ αντικείμενα και τον τρόπο λειτουργίας τους. Παρακολουθήστε το καθώς διασκεδάζει με βιβλία που έχουν σκληρές σελίδες, πόρτες ντουλαπιών, παιχνίδια που πετάγονται όταν τα ανοίγει ή κουτιά με καπάκι. Καθώς ανοίγει και κλείνει ένα κουτί θα αναπτύξει το συντονισμό χεριού- ματιού.

10 μηνών

Στο μωρό μπορεί να αρέσει να βρίσκει κρυμμένα πράγματα. Παίξτε ‘’πού πήγε’’ για να το βοηθήσετε να αναπτύξει καλές κινητικές ιδιότητες και την έννοια της διατήρησης αντικειμένων. Να κρύψετε ένα αντικείμενο ζωηρού χρώματος κάτω από ένα μαντήλι. Στη συνέχεια βάλτε το χέρι του μωρού στο αντικείμενο και βοηθήσετε το να το ανακαλύψει. Σύντομα θα το βρει χωρίς βοήθεια.

11 μηνών

Συνεχίστε να εργάζεστε με λεκτικές ικανότητες, με πολλά παιχνίδια και τραγούδια. Οι λεκτικές ικανότητες αναπτύσσονται μέσω της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, όχι μέσω DVD ή τηλεόρασης. Επομένως, να μιλάτε στο μωρό σας όσο συχνότερα μπορείτε. Να του λέτε τι κάνετε, και να το ρωτάτε ενώ να κάνετε και κινήσεις. Αυτό παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται.

Back to top button