KidsnewsSchoolicantera

Τρίκαλα: Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο – Καλά στην υγεία του το παιδί

Κρούσμα μηνιγγίτιδας έθεσε σε συναγερμό δημοτικό σχολείο του Δήμου Τρικκαίων. Το παιδί νοσηλεύεται καλά ωστόσο στην υγεία του σε Νοσοκομείο ενώ ακολουθήθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τη σχολική κοινότητα για την προστασία των υπολοίπων μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Για το γεγονός, το σχολείο ενημερώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη αρμόδια Διεύθυνση Υγείας. Άμεσα έγινε απολύμανση των σχολικών χώρων ενώ ενημερώθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί ώστε να ακολουθηθούν τυχόν ιατρικές πράξεις που απαιτούνται για την προστασία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιδί απείχε για αρκετές ημέρες από το σχολείο πριν την ανακοίνωση της διάγνωσης.

Σημαντικό το εμβόλιο – Παραμένει το αίτημα για ένταξή του στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών

Το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή / και σηψαιμία (βαριά μόλυνση όλου του ανθρωπίνου σώματος). Υπάρχουν 13 οροομάδες – είδη του μικροβίου από τις οποίες οι οροομάδες Α, B, C, W-135 και Y  προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό των διεισδυτικών λοιμώξεων στον άνθρωπο.  Όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί  ενήλικες. Όπλο μας για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από μηνιγγιτιδόκοκκο είναι ο εμβολιασμός. Πριν από 12 περίπου χρόνια, άρχισε να διατίθεται το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιδοκόκκου C. Αργότερα είχαμε στη διάθεση μας  το τετραδύναμο εμβόλιο A,C,W-135 και Y. Η χρήση των δυο αυτών εμβολίων μείωσε αποτελεσματικά  τις λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα και σηψαιμία) από αυτές τις οροομάδες μηνιγγιτιδοκόκκου.   Παράλληλα όμως αυξήθηκε η συχνότητα λοιμώξεων από την  οροομάδα B που σε μερικές χώρες η συχνότητά του ξεπερνά το 90%. (Αγγλία, Φιλανδία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.).

Το εμβόλιο κατά της οροομάδας Β ναι μεν κυκλοφορεί πλέον εδώ και πολλά χρόνια, όμως ακόμη δεν έχει ενταχθεί πλήρως στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στη χώρα μας. Αποτέλεσμα, πολλοί γονείς να μην μπορούν να καλύψουν το μεγάλο οικονομικό κόστος αφού κάθε δόση κοστίζει πάνω από 100 ευρώ και χρειάζεται το λιγότερο 300 ευρώ (δύο δόσεις + μία αναμνηστική) για να καλύψει το κόστος του εμβολίου για ένα και μόνο παιδί.

 

 

 

Back to top button