Schoolicantera

Υποχρεωτικό μάθημα κολύμβησης στα σχολεία

Η κολύμβηση θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της τρίτης (Γ) τάξης των Δημοτικών Σχολείων της χώρας και της τετάρτης (Δ) τάξης σε ειδικές περιπτώσεις.

Tην εφαρμογή της διδασκαλίας του αντικειμένου της κολύμβησης στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος (εθνικά, δημοτικά, δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια, κ.α.) για το σχολικό έτος 2016-2017, αποφάσισαν η Δ/νση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού .

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας:

1. Η κολύμβηση θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της τρίτης (Γ) τάξης των Δημοτικών Σχολείων της χώρας  και της τετάρτης (Δ) τάξης σε ειδικές περιπτώσεις.

2. Ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς. Τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

3. Κάθε μάθημα θα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου. Το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου.

4. Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με την πράξη 11/24.03.2016.

5. Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα (1) τμήμα της σχολικής μονάδας που θα συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του τμήματος.

6. Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρείς (3) μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή. Ο συνοδός εκπαιδευτικός ΠΕ11 θα είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές-πτυχιούχους ΦΑ θα έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.

7. Οι μετακινήσεις από και προς τη σχολική μονάδα θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες, περί μετακίνησης μαθητών/τριών, διατάξεις και χωρίς δαπάνη για το ΥΠ.Π.Ε.Θ..
Οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες:

Το υπουργείο Παιδείας ζητά από  τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων  σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό ΠΕ11 :

Α. στην αρχή του σχολικού έτους και μέχρι την Τετάρτη 07/09/2016, να επιλέξουν και να δηλώσουν στις Ομάδες Φυσικής Αγωγής της οικείας Δ/νσης με τη συμπλήρωση του πίνακα 1 που ακολουθεί, το τρίμηνο στο οποίο θα διδαχθεί το αντικείμενο της κολύμβησης, την ημέρα, το διδακτικό δίωρο όπως αυτό αποτυπώνεται στο ΦΕΚ1324/τΒ/11-05-2016 (08:10-10:00, 10:00-11:45 και 11:45-13:15) και το κολυμβητήριο που επιθυμούν.

Β. να μεριμνήσουν για τον έγκαιρο προγραμματισμό του ωρολογίου προγράμματος του τριμήνου στο οποίο θα διδαχθεί η κολύμβηση, με την ενοποίηση των δύο (2) διδακτικών ωρών του μαθήματος Φυσικής Αγωγής.

Γ. να συγκεντρώσουν και να ελέγξουν τα Α.Δ.Υ.Μ. των μαθητών/τριών.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα αποσταλεί σχετική εγκύκλιος με τους κανονισμούς λειτουργίας και υγιεινής των κολυμβητηρίων που θα πρέπει να τηρούν οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Οι σχολικές μονάδες θα ενημερωθούν για τα κολυμβητήρια στα οποία θα υλοποιηθεί το μάθημα με σχετικό έγγραφο από τις Ομάδες Φυσικής Αγωγής της οικείας Δ/νσης μέχρι την Πέμπτη 01/09/2016.

Οι ομάδες Φυσικής Αγωγής των αντίστοιχων Δ/νσεων Εκπαίδευσης θα συλλέξουν τις σχετικές δηλώσεις των σχολικών μονάδων και θα ενημερώσουν τα σχολεία μόλις καταρτίσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα των κολυμβητηρίων ευθύνης τους.

Back to top button