Κατσαρολάκι

Φακόρυζο- Η συνταγή πέρα από τη μόδα του Survivor

Πολλά χρόνια πριν τα reality τύπου survivor, οι γιαγιάδες μας συνδύαζαν τις ταπεινές φακές με άλλα υλικά για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον γινόταν πιο νόστιμες και δελεαστικές και δεύτερον γιατί εκτινασσόταν η θρεπτική τους αξία.

Για παράδειγμα, συχνά η δική μου έβαζε αποξηραμένα κορόμηλα αλλά και ρύζι. Φτιάχνοντας το μοδάτο σήμερα φακόρυζο.

Τι πετυχαίνουμε με αυτή τη συνταγή;

Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα!

Υλικά:

  • 250 γρ φακές
  • 200 γρ ρύζι
  • ντοματίνια
  • τριμμένο καρότο 
  • ξερό κρεμμύδι
  • αγγουράκια τουρσί
  • μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
  • λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τις φακές να μουλιάσουν. Το ίδιο κάνουμε και για το ρύζι, σε άλλο μπολ βέβαια. Όσο περισσότερο τα αφήσουμε, τόσο λιγότερος θα είναι ο απαιτούμενος χρόνος μαγειρέματος.
  2. Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό και όταν είναι έτοιμες (εμένα μου παίρνει γύρω στα 20 λεπτά), τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε στην κατσαρόλα.
  3. Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό (εμένα μου παίρνει γύρω στα 30 λεπτά) και όταν είναι έτοιμο το ξεπλένουμε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις φακές.
  4. Ψιλοκόβουμε αγγουράκια τουρσί, ντοματίνια, κρεμμύδι, μαϊντανό, ρίγανη  και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται. Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά.
  5. Σερβίρουμε με μπόλικο φρέσκο χυμό λεμονιού.

Back to top button