Bookcorner

«Χρύσα Καραμήτρου: Το παιδικό βιβλίο δεν μπορεί να τηρεί ουδέτερη θέση για τον κόσμο»

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες, αυτό το συνεργατικό βιβλιοπωλείο και εκδοτικό εγχείρημα της Θεσσαλονίκης –ένα «μαγαζί – γέννημα της κρίσης», όπως το αποκαλούν οι δημιουργοί του– δε θα μπορούσαν να μη διαγνώσουν την ποιότητα ενός βιβλίου για παιδιά και εφήβους, που απευθύνεται στα, στους και στις παραπάνω, με έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο από των περισσότερων αντίστοιχων βιβλίων, αλλά, κυρίως, με μια αρκετά διαφορετική και συνειδητή στόχευση.

Η σκληρή πραγματικότητα της πολυεπίπεδης κρίσης στην Ελλάδα καλεί τα παιδιά και τους εφήβους να απoλέσουν πολύ γρήγορα ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής τους αθωότητας, εξαιτίας των εικόνων και των καταστάσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι τόσο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι όσο και στο σχολείο και στο πρώιμο κοινωνικό τους περιβάλλον. Σε αυτούς τους μικρούς και μικρές «πολίτες» και «πολίτριες» απευθύνεται με το βιβλίο της Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ που κυκλοφορεί από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Χρύσα Καραμήτρου, μιλώντας στα παιδιά για την αλήθεια μιας κοινωνίας ζώων μεν, πολύ κοινή με τη δική μας, δε.

Αν είναι κάτι που κρατά η υποφαινόμενη από αυτή την πλούσια συζήτηση με τη Χρύσα Καραμήτρου με αφορμή τον παπαγάλο Σαν Αλ Σουρ και τις περιπέτειές του είναι ο σεβασμός, η ομορφιά και, ιδίως, η αλήθεια που έχουν ανάγκη για να μεγαλώσουν με όσο πιο υγιή τρόπο γίνεται οι μικροί άνθρωποι μέσα στα μεγάλα, αλλά όχι ακατάλυτα, προβλήματα.

Μαρία: – Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη συγγραφή; Η αρχή έγινε με την παιδική λογοτεχνία ή με κάποιο άλλο κειμενικό είδος;

Χρύσα Καραμήτρου: Έγραφα από παιδί. Η συγγραφή με βοηθούσε πάντα να οργανώνω και το βίωμα και τη σκέψη μου. Εξακολουθώ να γράφω και ως ενήλικας. Αυτό που απολαμβάνω, κυρίως, είναι να «σκαρώνω» στιχάκια. Έχω συνθέσει, φυσικά, και επιστημονικά κείμενα στα πλαίσια των σπουδών μου. Ωστόσο, όλα αυτά αφορούν την ιδιωτική σφαίρα ή είναι απλώς προσωπικοί πειραματισμοί. Ως προς τη δημόσια σφαίρα και έκθεση των εγχειρημάτων μου γράφω ποικίλα κείμενα -και λογοτεχνικά και επεξηγηματικά, όπως και βιβλιοκριτικές. Επίσης, άρθρα και κείμενα παρέμβασης για κοινωνικά, πολιτικά και εκπαιδευτικά θέματα σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, αλλά και έντυπα περιοδικά…..

Συνέχεια της συνέντευξης εδώ

Back to top button