Κατσαρολάκι

Ψωμιά με ενεργό άνθρακα στα Τρίκαλα στο αρτοποιείο Κωτούζας

Η κατανάλωση μαύρων τροφίμων αποτελεί τη νέα διατροφική τάση της εποχής. Τα μαύρα τρόφιμα ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και στη χώρα μας και δη στα Τρίκαλα όπου τα βρήκαμε στο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Κωτούζας. Ο ενεργός άνθρακας αποτελεί το νέο «μοδάτο συστατικό» που το βρίσκουμε σχεδόν παντού. Είναι ένα φυσικό υλικό που παράγεται, μετά από ειδική επεξεργασία, από μπαμπού, ξύλο ή φλοιό καρύδας. Συνήθως, τη χρήση του ενεργού άνθρακα συναντάμε σε τρόφιμα όπως ντόνατς, παγωτά, ζυμαρικά, κριτσίνια και ψωμάκια για burger. Στον Κωτούζα βρήκαμε το πρώτα ψωμάκια για burger και ψωμί του τόστ εμπλουτισμένα με ενεργό άνθρακα.

Ο ενεργός άνθρακας αποτελεί την τελευταία τάση στην αρτοποιία, όπως μας πληροφορεί ο Αχιλλέας Κωτούζας. Είναι τελείως άοσμος, δεν έχει καθόλου γεύση κι επηρεάζει μόνο το χρώμα.

Μας προσκάλεσε να δοκιμάσουμε το νέο αυτό προϊόν και ήταν μία πρόκληση για εμάς και μία νέα διατροφική εμπειρία. Από γεύση πάντως «σκίζει»…

Ποια είναι τα οφέλη;

Ο άνθρακας γίνεται ενεργός όταν θερμανθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα. Έπειτα κονιορτοποιείται και εξαιτίας της ικανότητάς του να δεσμεύει δηλητήρια, βαρέα μέταλλα και τοξίνες χρησιμοποιείται ευρέως σε φίλτρα νερού και εξαγνισμού διαφόρων ουσιών καθώς και για τη θεραπεία δηλητηριάσεων.

Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων του τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο συστατικών της βιομηχανίας καλλυντικών για τον καθαρισμό και την περιποίηση του δέρματος, τη λεύκανση των δοντιών, την αντιμετώπιση της ακμής. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αγαπημένος και των απανταχού υγιεινιστών, οι οποίοι θεωρούν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία όπως: Προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού, βοηθά στην αντιμετώπιση του φουσκώματος (κοιλιακός μετεωρισμός), συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, την πρόληψη του hangover.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια χρήση του.

Back to top button